Znanost nema prethodne stranice
BRAVO

Chang'e sletjela na Mjesec

objavljeno prije 1 dan i 14 sati

Cilj misije Chang'e-5 je prikupiti uzorke kamenja i prašine s Mjeseca i potom ih dopremiti na Zemlju. Za mjesto slijetanja sonde odabran je vulkanski … više »

TILT?!

Misteriozni monolit - nestao

objavljeno prije 3 dana i 8 sati

Misteriozni metalni monolit pronađen u udaljenoj pustinji na zapadu SAD-a, koji je potaknuo nacionalnu raspravu o tome kako je dospio onamo, navodno je nestao, rekle su vlasti u subotu. Ured… više »

UPS!

Poplava informacija je opasnost za cjepivo

objavljeno prije 4 dana i 13 sati

Sada kada nade ovise o cjepivima protiv bolesti Covid-19, WHO i stručnjaci upozoravaju da bi ta ista pojava mogla ugroziti provođenje programa cijepljenja koji bi trebali zaustaviti patnje,… više »

SUPER

Grupa 0 ima manju šansu za zarazu

objavljeno prije 5 dana i 7 sati

Veliko istraživanje provedeno na 225 556 Kanađana pokazalo je da ljudi koji imaju krvnu grupu 0 ili Rh- imaju niži rizik od zaraze koronavirusom. Među ispitanicima koji su testirani na virus,… više »

BRAVO

Kina lansirala Chang'e 5

objavljeno prije 9 dana i 12 sati

Dugi marš - 5, najveći kineski nosač raketa, lansiran je u 4,30 ujutro po pekinškom vremenu iz svemirskog centra Wenchang, na južnom kineskom otoku Hainanu, noseći letjelicu… više »

COOL

Kako divovski oblaci putuju našom galaksijom

objavljeno prije 10 dana i 12 sati

To su otkrili astrofizičari iz Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku (LAFA) IRB-a AndreaBracco, ViborJelić, doktorandi Luka Turić i AnaErceg te… više »

COOL

Pseća kućica lansirna u orbitu

objavljeno prije 11 dana i 8 sati

Poletio je u subotu ujutro na lanseru iz zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji. Satelit bi trebao precizno izmjeriti promjene razine mora koje se smatraju ozbiljnom posljedicom klimatskih… više »

BRAVO

Crew Dragon pristala na ISS

objavljeno prije 16 dana i 12 sati

Kapsula SpaceX-a Crew Dragon s četvoro astronauta - troje Amerikanaca i jednim Japancem - pristala je na ISS 27 sati nakon što je lansirana iz NASA-inog centra Cape… više »

SPACE X

Crew dragon ponovno kreće na ISS

objavljeno prije 21 dan i 5 sati

NASA je u utorak službeno odobrila kapsulu Crew Dragon koju je konstruirao SpaceX za prijevoz svojih astronauta na redovitim letovima, ocijenivši ju sigurnom. SpaceX, tvrtka koju je… više »

WOW!

Plavi mjesec obasjat će Noć vještica

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Plavi mjesec iliti blue moon je večeras, baš kao naručen za Halloween - Samhain. Uz to, Mjesec je trenutno u apogeju, tj. bliže je nego inače i ovoga će nam puta izgledati još… više »

WOW!

Psyche je najskuplji asteroid u svemiru?

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Povodom istraživanja sastava asteroida 16 Psyche, objavljenog u The planetary science journal, voditeljica istraživanja dr. Tracy Becker kazala je za Independent: "Psyche… više »

ZANIMLJIVO :)

Prije ćete se zaraziti u trgovini nego u avionu

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Izvještaj škole javnog zdravlja pokazuje da se rizici "mogu smanjiti na vrlo niske razine kroz kombinaciju mjera za kontrolu zaraze". Istraživanje je financirala grupacija… više »

NASA

Dokazana voda na osunčanoj površini Mjeseca

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Još prije pet dana NASA je za 17 sati po srednjoeuropskom vremenu najavila objavu "uzbudljivog novog otkrića o Mjesecu". Tako je i bilo. NASA-ini stručnjaci projekta… više »

ISS

Vratili se s ISS-a nakon pola godine

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Ruski kozmonauti Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner te američki astronaut Chris Cassidy uspješno su sletjeli na Zemlju nakon što su pola godine proveli na Međunarodnoj… više »

LOŠE...

I najdublji dijelovi oceana postaju topliji

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

"U proteklih su nekoliko godina svi pretpostavljali da duboki oceani miruju. Nismo zamijetili promjene", rekao je oceanograf Chris Meinen iz NOAA-e. "No svaki put kada provjeravamo… više »