Znanost nema prethodne stranice
UPS!

Asteoid prolazi u nedjelju kraj nas...

objavljeno prije 7 dana i 23 sata

Ako pitamo NASA-u, asteroid 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog zrakoplova. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu… više »

SJAJNO

EUMETSAT otišao korak dalje

objavljeno prije 20 dana i 21 sat

EUMETSAT je 13.12.2022 lansirao prvi iz nove serije geostacionarnih satelita MTG. U narednom razdoblju od 10 godina planirano je lansiranje i stavljanje u orbitu ukupno 6 satelita te serije.… više »

ZANIMLJIVO

Ljenivci su čudo prirode, a možda i lijek?

objavljeno prije 27 dana

Ljenivci u svom krznu nose jedinstveni biotip insekata, algi i bakterija koji ih, kako se čini, štiti od bolesti, kaže znanstvenik Max Chavarria. "Kada pogledamo krzno… više »

WOW

Istraživat ćemo Sunce, i to uskoro i jako dobro

objavljeno prije 29 dana i 21 sat

Sunce nam je relativno blizu, no jednako tako i daleko, jer trenutno nemamo neki dobar način na koji bi ga mogli proučavati. Ipak, izgleda da su se naši znanstvenici dosjetili kako bi… više »

COOL

Mars Dune Alpha otvara svoja vrata

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Stanište, nazvano Mars Dune Alpha, nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Houstonu u Teksasu. Četvero volontera koji će tamo živjeti pomoći će u… više »

WTF?!

Kina gradi bazu na Mjesecu?

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Kina ubrzano radi svoj svemirski program, gradi orbitalnu stanicu u atmosferi Zemlje, no ova vijest je zaprepastila sve - žele početi graditi bazu na Mjesecu za 5 godina?! Više od… više »

FESTIVALI

Festival znanosti od 24. do 29. travnja u gotovo 35 gradova

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je „Priroda i društvo" koja se susreću na brojne načine, od onoga u osobi čovjeka kao zoon politicon, intenzivnog prožimanja u… više »

COOL

Pink Moon je sutra

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Pink Moon, puni Mjesec u travnju je sutra i to rano ujutro kada bi ga trebali vidjeti nešto iza pola sedam ujutro, tako da uz ovu vjetruštinu bi ga mogli jako lijepo vidjeti.… više »

UPS!

Hoće li nas pogoditi veliki asteroid?

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Glavni znanstvenik NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, James Garvin, smatra da smo pogrešno protumačili tragove nekih od ozbiljnijih udara asteroida koji su se dogodili… više »

NASA

NASA predstavila nova svemirska odjela

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Novi dizajn posebno je opremljen za astronaute koji će izvoditi znanstvene eksperimente na Mjesečevoj površini. Prototip novog svemirskog odijela bit će bolje opremljen za… više »

COOL

Prvi električni brodovi na Jadranu

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

"Imamo brodogradilišta koja bi mogla graditi takve brodove i ne vidim razloga da se ne angažiraju na tom poslu", rekao je za Hinu izvanredni profesor sa Zavoda za… više »

TERRAN

Odgođeno lansiranje 3D isprintane rakete

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Raketa Terran 1 visoka 35 metara, čijih je 85 posto napravljeno uz pomoću 3D printera, trebala je poletjeti s lansirne rampe američke svemirske baze u Cape Canaveralu u srijedu poslijepodne.… više »

SPAŠAVANJE?

Sojuz sletio na ISS

objavljeno prije 3 mjeseca

Spasilački brod MS-23 poletio je u petak ujutro iz Kazahstana bez posade i na svemirsku stanicu je pristao nakon dva dana, objavila je NASA u izravnom prijenosu. Amerikanac Frank… više »

EH, DA...

Zašto ne možemo predvidjeti potrese?

objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana

Razorni potresi u Turskoj i Siriji ponovno su potaknuli teze da da se potresi mogu predvidjeti. Primjerice, nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets objavio je 3. veljače da će… više »

COOL

Komet je danas najbliži zemlji, promatrajte ga!

objavljeno prije 3 mjeseca i 26 dana

Komet je izrazito zelene boje radi njegova kemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svjetlosti. Biti će najbliži Zemlji 1. veljače na nekih 42 milijuna kilometara, a već je proteklih dana… više »