Znanost nema prethodne stranice
AMBICIOZNO

ESA želi rudariti na Mjesecu

objavljeno prije 7 sati i 22 minute

ESA, Europska svemirska agencija objavila je da planira početi rudariti na Mjesecu do 2025. godine. S tim ciljem ESA je potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane koji bi trebao proučiti i… više »

NASA

Opportunity rover završio misiju

objavljeno prije 2 dana i 13 sati

NASA je potvrdila da je misija na Marsu robotskog vozila Opportunity, koja je trajala više od 14 godina, definitivno završena nakon što je izgubljen kontakt s njim u… više »

WOW!

Tutankamonova grobnica otvorena nakon 9 godina obnove

objavljeno prije 16 dana i 9 sati

Nakon devet godina restauracije u Dolini kraljeva u Egiptu za javnost je opet otvorena grobnica faraona Tutankamona, stara 3300 godina. Riječ je o jednoj od najpoznatijih egipatskih… više »

STVARNO?

Saturn je bio bez prstenova

objavljeno prije 1 mjesec

Saturn nije uvijek imao svoje prstenove, oni su nastali prije najviše 100 milijuna godina, utvrdili su znanstvenici NASA-e. Jedna od posljednjih stvari koje je učinila NASA-ina sonda… više »

BRAVO

Nova metoda grupiranja podataka razvijena na Ruđeru

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Računalni znanstvenici Instituta Ruđer Bošković razvili su novu metodu grupiranja podataka koju odlikuje poboljšana točnost te je ocijenjena fundamentalnim doprinosom problemu… više »

NAPOKON!

Hrvatska ulazi u CERN 28. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Sporazum između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja CERN o dodjeli statusa pridruženog člana u CERN-u potpisat će se 28. veljače u Zagrebu, doznaje… više »

BRAVO

Chang'e 4 spustio se na tamnu stranu Mjeseca, evo i fotke

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Chang'e 4, kineska lunarna sonda uspješno se spustila na tamnu stranu Mjeseca, što je prvi takav pothvat u cijeloj povijesti čovječanstva, javlja BBC. Sonda, nazvana po… više »

WOW!

New Horizons poslala snimke Ultima Thule

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

New Horizons, NASA-ina sonda lansirana pred 12 godina uspješno je prvi put u povijesti izbliza snimila do sada najudaljeniji svemirski objekt, asteroid nazvan Ultima Thule, koji se… više »

SJAJNO!

Chang'e-4 se priprema za slijetanje na Mjesec

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Chang'e-4, kineska lunarna sonda priprema se za prvo slijetanje na drugu stranu Mjeseca u nadolazećim danima, izvijestila je državna televizija CGTN. Sonda, nazvana po kineskoj božici… više »

WOW!

Indija planira tri astronauta u svemiru za tri godine

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Indija će do 2022. u svemir poslati troje astronauta, što će biti njezina prva svemirska misija s ljudskom posadom, objavila je u petak indijska vlada. Vlada je odobrila 1,2… više »

ZANIMLJIVO

Astronauti su sigurni u svemiru?

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Svemirska putovanja astronaute izlažu oblicima radijacije kakva su na Zemlji nepoznata i povezuje ih sa srčanim bolestima i razvojem tumora, američka studija kazuje da to ne… više »

ZANIMLJIVO

New Horizons krenuo prema Ultima Thule

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

New Horizons, NASA-ina letjelica usmjerena je u ponedjeljak prema udaljenom kozmičkom objektu , udaljenom kozmičkom objektu skrivenom unutar Kuiperovog pojasa nazvanom Ultima Thule. Razlog… više »

WOW!

50 godina fotografije koja je promijenila svijet

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Fantastična fotografija Zemlje navršila je 50 godina - na Badnjak 1968. godine astronaut William Anders je u sklopu misije Apollo 8, koja je kružila oko Mjeseca, usmjerio… više »

COOL

Zvjezdarnica Višnjan prati komet 46P/Wirtanen

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Zvjezdarnica Višnjan ovu godinu završava gledajući fluorescentnu zelenu boju posljednje ovogodišnje zvijezde repatice, 46P/Wirtanen, koja se nakon prolaska kraj Zemlje… više »

dna, dnk
MA DA?

Amerikanci krenuli u potragu za precima

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Ovoga Božića mnogi Amerikanci otkrit će da će ih dar pod božićnim drvom odvesti do davno izgubljenog rođaka ili podataka o migracijama predaka. No neki će otkriti da njihov otac zapravo to… više »