Znanost nema prethodne stranice
WOW!

"Comet Interceptor" 2028. kreće u presretanje kometa

objavljeno prije 20 sati i 41 minutu

Comet Interceptor nije prva ESA-ina misija fokusirana na istraživanje kometa. ESA je 2004. godine lansirala oko 1,3 milijarde eura vrijednu misiju Rosetta koja je u studenom 2014. stigla do… više »

COOL

Rolling Stones dobili svoj kamen na Marsu

objavljeno prije 1 dan i 21 sat

NASA je odala priznanje legendarnom bendu Rolling Stones nazvavši po njemu kamen na Marsu, objavio je Mail Online. NASA je kamen nazvala "Rolling Stones Rock" nakon što ga je… više »

WOW!

Stvorena umjetna kameleonska koža

objavljeno prije 2 dana i 17 sati

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu koriste mikroskopski male robote, kako bi stvorili umjetnu kožu koja mijenja boju na svjetlu, piše sajt CNET. Materijal se sastoji od… više »

USPJEH

Lansiran prvi bespilotni Soyuz MS-14

objavljeno prije 2 dana i 21 sat

Rusija je u četvrtak lansirala raketu koja na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nosi robota veličine čovjeka, prenosi BBC.  Letjelica je lansirana s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu… više »

BRAVO

Chandrayaan-2 ušla u Mjesečevu orbitu

objavljeno prije 3 dana i 21 sat

Indijska letjelica Chandrayaan-2 uspješno je ušla u Mjesečevu orbitu, što je još jedan veliki korak prema krajnjem cilju, spuštanju rovera na neistraženi… više »

COOL

Drevni reljef objasnio propast civilizacije Caral

objavljeno prije 4 dana i 17 sati

Arheolozi su u ponedjeljak u sjevernom Peruu otkrili drevni reljef izgubljene civilizacije Caral, za koji se vjeruje da je star oko 3800 godina. Mural je pronađen na arheološkom… više »

COOL

Kamenje s Mjeseca promijenilo je shvaćanje svemira

objavljeno prije 8 dana i 19 sati

Kamenje s Mjeseca je bezlično, sivo. Ali za znanstvenika NASA-e Samuela Lawrencea "to su najdragocjeniji predmeti na Zemlji". Uzorci kamenja s Mjeseca, koje su prvi prikupili astronauti… više »

COOL

Island NASA-i glumi Mars

objavljeno prije 10 dana i 19 sati

NASA je došla na Island gdje se namjerava uvjeriti da je njezin novi svemirski rover spreman za predstojeći posao - sletanje na Mars sljedeće godine. Sa svojim crnim bazaltnim… više »

WTF?!

Vodeni medvjedi žive na Mjesecu?!

objavljeno prije 16 dana i 21 sat

Na Mjesecu već ima života, jer nekoliko tisuća otpornih bića boravi na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu. To su sitne životinje, poznate i pod nazivom "vodeni medvjedi" veličine do jednog… više »

GLEDAJTE!

Suze sv. Lovre najjače u noći 12. kolovoza

objavljeno prije 17 dana i 22 sata

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019. Prognozira se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat… više »

WOW!

Putevima starih Egipćana brodom od trske

objavljeno prije 18 dana i 21 sat

Jesu li drevni Egipćani prije nekoliko tisuća godina svojim brodovima od trske doplovili čak do Crnog mora? Skupina pustolova misli da jesu i svoju teoriju namjerava dokazati sličnim… više »

COOL

Kako je Ferdinand Magellan promijenio svijet

objavljeno prije 20 dana i 19 sati

Ferdinand Magellan pred 500 godina isplovio je na prvi put oko Zemlje i time promijenio svijet, postavši uzor budućim istraživačima. Magellan je isplovio u rujnu 1519. iz… više »

STVARNO?

Odakle starim Egipćanima željezo još u doba prvih piramida?

objavljeno prije 21 dan i 16 sati

„Eksperimentalni arheolog" Dominique Görlitz - zapravo, makar je stekao doktorat, studirao je sport i biologiju na Učiteljskoj školi u Jeni - je već poduzeo čitav niz… više »

WOW!

Otkriveno 9 tisuća godina staro naselje kraj Jeruzalema

objavljeno prije 27 dana i 17 sati

Izraelski arheolozi su nedavno, prije početka izgradnje autoceste otkrili veliko 9000 godina staro neolitičko naselje pet kilometara od Jeruzalema, pišu izraelski mediji pozivajući se… više »

WOW!

Turistički Sojuz za letove na Mjesec - 400 milijuna dolara

objavljeno prije 29 dana i 16 sati

Trošak nadogradnje svemirskog broda modela "Sojuz" za letove na Mjesec preliminarno se procjenjuje na 400 milijuna dolara, izjavio je izvršni direktor ruske svemirske agencija… više »