Znanost nema prethodne stranice
UPS?

Sićušni meteorit pogodio svemirski teleskop James Webb

objavljeno prije 15 dana i 15 sati

Teleskop James Webb lansiran je u prosincu kao nasljednik revolucionarnog, ali danas vremešnog teleskopa Hubble. Analitičari su rekli da je krajem svibnja pogođen zrcalni segment… više »

COOL

Novi fosili na otoku Wight

objavljeno prije 16 dana i 13 sati

Fosilizirane kosti otkrivene na stjenovitoj obali engleskog otoka Wight ostaci su dinosaura mesojeda koji je možda bio veći od bilo kojeg drugog poznatog… više »

ALOHA

Nova pobjeda briljantnog mladog matematičara Patrika Čudića

objavljeno prije 20 dana i 19 sati

Na državnom natjecanju koje je tijekom vikenda održano u Zagrebu, Čudić je ostvario sjajan rezultat te opravdao nadimak „Čudo od djetata" koji ga u javnosti prati godinama. Patrik Čudić… više »

COOL

Stiže prava kiša meteora

objavljeno prije 28 dana i 20 sati

Koordinator Hrvatske meteorske mreže i dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Damir Šegon izvještava o mogućoj snažnoj kiši meteora u noći s ponedjeljka 30. svibnja… više »

SJAJNO!

Starliner doveo opremu na ISS

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Nakon cjelodnevnog leta, brod bez posade usidrio se oko 400 kilometara iznad Zemlje. Prenosio je oko 225 kilograma NASA-inog tereta i opreme za posadu te više od 130 kilograma… više »

STEM

Počeli STEM gamesi

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Natjecanje broji više od 1500 studenata sa 17 STEM fakulteta. Nakon intenzivnog organiziranja natjecanja zadnjih nekoliko mjeseci, spremi su zadaci za STEM Games Arene znanja, spremi… više »

WOW!

Snimljena crna rupa u centru Mliječnog puta

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Astronomi su u četvrtak prvi put objavili fotografiju goleme crne rupe u središtu galaksije Mliječne staze u kojoj se nalazi Zemlja. Objekt poznat kao Sagittarius A* od… više »

OPA :)

Kinezi poslali čudne podatke s Marsa

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Hidrirani minerali koje je otkrio kineski robotski rover na Marsu u ogromnoj dolini za koju se vjeruje da je mjesto drevnog oceana sugeriraju da je voda bila prisutna na površini… više »

WOW!

Prvi puta uzgojene biljke iz Mjesečevog tla

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Znanstvenici su u četvrtak rekli da su posadili sjeme malog cvjetnog korova, Arabidopsis thaliana, u 12 malih posuda veličine naprstka i promatrali kako niče i raste. Svaka posuda je… više »

COOL

Valpurgina noć u Njemačkoj

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

U njemačkom planinskom lancu Harz vještice i vragovi su na slobodi, a gradovi su sablasno ukrašeni - nakon dvogodišnje stanke zbog koronavirusa, u mnogim se… više »

FESTIVALI

Festival znanosti u TMNT-u

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Pred izazovima smo novog Festivala znanosti koji se opet vraća komunikaciji s publikom uživo. Festival se ove godine održava od 2. do 7. svibnja 2022. u čak 37 gradova širom Hrvatske.… više »

TMNT

Proljetni praznici u Tehničkom muzeju

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Program: 19., 20. i 23. travnja 2022., utorak, srijeda i subota, od 10 do 12 sati Upoznajmo naš postav! Letim, vozim, učim...Cilj radionica je upoznavanje javnosti, prvenstveno mlađih… više »

OPA!

ESA prekinula suradnju s Rusijom oko leta na Mjesec

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

"Kao i za misiju ExoMars, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su uslijedile, onemogućuju ESA-i realizaciju predviđene suradnje i planova u segmentu istraživanja Mjeseca", objavljeno je… više »

COOL

Hubble otkrio do sada najudaljeniju zvijezdu

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Novootkrivena zvijezda, nazvana "Earendel", toliko je daleko da je njezinoj svjetlosti trebalo 12,9 milijardi godina da stigne do Zemlje iz vremena kad je svemir bio sedam posto njegove… više »

COOL

Mikroorganizmi istražuju starenje

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Kako se zajednice mikroorganizama prilagođavaju različitim sezonskim promjenama te kako to utječe na regulaciju hranjivih tvari, stabilnost i starenje ekosustava obalnih slatkovodnih jezera,… više »