Znanost nema prethodne stranice
IŠČEKIVANJE

SpaceX provodi zadnji test prije lansiranja ljudske posade

objavljeno prije 9 sati i 6 minuta

SpaceX simulira u nedjelju postupak hitnog katapultiranja astronauta nekoliko minuta nakon lansiranja, što je zadnji veliki test dva mjeseca do planiranog lansiranja kapsule s ljudskom… više »

COOL

Tinejdžer na praksi otkrio nastanjivi planet

objavljeno prije 7 dana i 7 sati

NASA je prošlog ponedjeljka objavila da je zahvaljujući TESS misiji otkriven još jedan planet, koji je sličan Zemlji i koji najvjerojatnije ima uvjete pogodne za razvoj i… više »

OTKRIĆE

Znanstvenici otkrili najstariji materijal na Zemlji

objavljeno prije 8 dana i 7 sati

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson koji je 1969. godine pao na područje jugoistočne Australije. Pojasnili su… više »

WOW!

Krvavi vučji Mjesec večeras na nebu

objavljeno prije 12 dana i 2 sata

Noćas/večeras nam se sprema spektatl na nebu - krvavi vučji mjesec. Zemljina sjena proći će preko površine Mjeseca i dati mu crvenkasti sjaj, zbog čega se takav Mjesec često… više »

COOL

TESS pronašao planet pogodan za život

objavljeno prije 14 dana i 5 sati

NASA-in "lovac na planete", satelit TESS otkrio je prvi, vrlo vjerojatno naseljiv planet veličine Zemlje. Zvijezda TOI 700 površinom zauzima 40 posto površine Zemljina Sunca, a… više »

WOW!

Prva Britanka u svemiru tvrdi da izvanzemaljci postoje

objavljeno prije 15 dana i 6 sati

Izvanzemaljci postoje i moguće je da su već među nama na Zemlji, smatra dr. Helen Sharman, prva britanska astronautkinja. Ona je za časopis Observer rekla da negdje u svemiru sigurno ima… više »

COOL

Plašt nevidljivosti postaje stvarnost

objavljeno prije 17 dana i 4 sata

Kanadska tvrtka koja proizvodi vojne uniforme kreirala je savitljivi materijal koji može učiniti ljude i predmete nevidljivim, a predviđa da bi praktičnu primjenu mogao imati kroz godinu… više »

BRAVO

Šest velikih znanstvenih otkrića prošlog desetljeća

objavljeno prije 18 dana i 6 sati

Od otkrića elemenata koji čine osnovu života na Marsu do velikih uspjeha u uređivanju gena i uspona umjetne inteligencije, prenosimo šest velikih znanstvenih otkrića koja su oblikovala… više »

COOL

Hrvatska dobila zvijezdu i egzoplanet - Stribora i Veles

objavljeno prije 21 dan i 4 sata

Hrvatska je ostavila trag u beskraju svemira. U sklopu obilježavanja 100. obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza - u više od 110 zemalja objavljeni su natječaji kako bi dosad… više »

WOW!

Otkrivena palača Maja u istočnom Meksiku

objavljeno prije 23 dana i 2 sata

Arheolozi su otkrili veliku palaču u gradu Kulubi blizu Cancuna na istoku Meksika, koju su vjerojatno koristili pripadnici bogatijih Maja prije više od 1000 godina, kazali su meksički… više »

BRAVO

Christina Koch srušila rekord u boravku žene u svemiru

objavljeno prije 24 dana i 7 sati

Američka astronautkinja Christina Koch u subotu je nadmašila rekord i postala astronautkinja koja je najdulje, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, priopćila je NASA.… više »

NASA

Mars rover 2020 tražit će život na Crvenom planetu

objavljeno prije 25 dana i 6 sati

NASA se približava dovršetku svog robotskog rovera koji će iduće godine tražiti dokaze o životu na Marsu i postaviti temelje za misiju slanja ljudi u duboki svemir. Američka svemirska… više »

Zaboravite puste priče / Pixabay
STVARNO?

Kinezi su najinventivniji

objavljeno prije 27 dana i 7 sati

Gotovo polovina globalnih zahtjeva za registracijom patenata u 2018. podnesena je u Kini, a dominirala su područja telekomunikacija i računalnih tehnologija, objavila je u srijedu UN-ova… više »

BRAVO

Etiopija lansirala satelit

objavljeno prije 1 mjesec

Dok je u Hrvatskoj glavna tema "đe s' bio '91." i je li netko u obitelji bio ustaša ili partizan, zemlje Trećeg svijeta ubrzano koračaju prema svemirskoj eri. Etiopija je u petak… više »

OTKRIĆE

Homo erectus izumro je pred 100 tisuća godina

objavljeno prije 1 mjesec

Posljednji Homo erectusi izumrli su prije nekih 110.000 godina na otoku Javi u Indoneziji, pokazuje studija objavljena nedavno u časopisu Nature. "Prvi put smo sigurno utvrdili kada… više »