Znanost
WOW!

New Horizons poslala snimke Ultima Thule

objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

New Horizons, NASA-ina sonda lansirana pred 12 godina uspješno je prvi put u povijesti izbliza snimila do sada najudaljeniji svemirski objekt, asteroid nazvan Ultima Thule, koji se… više »

SJAJNO!

Chang'e-4 se priprema za slijetanje na Mjesec

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Chang'e-4, kineska lunarna sonda priprema se za prvo slijetanje na drugu stranu Mjeseca u nadolazećim danima, izvijestila je državna televizija CGTN. Sonda, nazvana po kineskoj božici… više »

WOW!

Indija planira tri astronauta u svemiru za tri godine

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Indija će do 2022. u svemir poslati troje astronauta, što će biti njezina prva svemirska misija s ljudskom posadom, objavila je u petak indijska vlada. Vlada je odobrila 1,2… više »

ZANIMLJIVO

Astronauti su sigurni u svemiru?

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

Svemirska putovanja astronaute izlažu oblicima radijacije kakva su na Zemlji nepoznata i povezuje ih sa srčanim bolestima i razvojem tumora, američka studija kazuje da to ne… više »

ZANIMLJIVO

New Horizons krenuo prema Ultima Thule

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

New Horizons, NASA-ina letjelica usmjerena je u ponedjeljak prema udaljenom kozmičkom objektu , udaljenom kozmičkom objektu skrivenom unutar Kuiperovog pojasa nazvanom Ultima Thule. Razlog… više »

WOW!

50 godina fotografije koja je promijenila svijet

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

Fantastična fotografija Zemlje navršila je 50 godina - na Badnjak 1968. godine astronaut William Anders je u sklopu misije Apollo 8, koja je kružila oko Mjeseca, usmjerio… više »

COOL

Zvjezdarnica Višnjan prati komet 46P/Wirtanen

objavljeno prije 10 mjeseci i 27 dana

Zvjezdarnica Višnjan ovu godinu završava gledajući fluorescentnu zelenu boju posljednje ovogodišnje zvijezde repatice, 46P/Wirtanen, koja se nakon prolaska kraj Zemlje… više »

dna, dnk
MA DA?

Amerikanci krenuli u potragu za precima

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Ovoga Božića mnogi Amerikanci otkrit će da će ih dar pod božićnim drvom odvesti do davno izgubljenog rođaka ili podataka o migracijama predaka. No neki će otkriti da njihov otac zapravo to… više »

WOW!

Elon Musk predstavio superbrzi tunel

objavljeno prije 11 mjeseci i 2 dana

Elon Musk predstavio je superbrzi podzemni tunel u Los Angelesu koji bi trebao omogućiti brži prijevoz od metroa. Musk je pokazao i autonomna vozila za prijevoz tunelom. Milijarder Elon Musk… više »

WOW!

4400 godina stara grobnica otkrivena u okolici Kaira

objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana

Egipat i dalje otkriva svoja čuda, pa je tako ovih dana objavljana vijest o otkriću grobnice stare čak 4400 godina. "Grobnica svećenika koji se zvao Wahtye nađena je u Sakari,… više »

ZANIMLJIVO

Supernova je uzrok izumiranja životinja u morima?

objavljeno prije 11 mjeseci i 6 dana

Neuobičajeno jako svjetlo stiglo je do pretpovijesnog neba i zadržalo se tjednima ili mjesecima prije 2.6 milijuna godina - bila je to supernova, eksplozija zvijezde nekih 150 svjetlosnih… više »

BRAVO!!!

SpaceShip Two uspješno odradio probni let

objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana

Testni let nagovještava novo razdoblje svemirskih putovanja koje bi moglo započeti već 2019. utrkom Virgin Galactica britanskog milijardera Richarda Bransona protiv drugog milijardera,… više »

WOW!

Voyager 2 ušao je u međuzvjezdani prostor

objavljeno prije 11 mjeseci i 10 dana

Voyager 2, svemirska letjelica lansirana davne 1977. godine ušla je u međuzvjezdani prostor, objavila je NASA, što je čini drugim ljudskom rukom izgrađenim objektom koji je… više »

SJAJNO!

Božićni pokloni stigli na ISS

objavljeno prije 11 mjeseci i 12 dana

Svemirski brod  s više od 2500 kilograma tereta među kojem je i božićna zakuska pristao je uz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Astronauti su uz pomoć robotske ruke prihvatili… više »

WOW!

Kina krenula na tamnu stranu Mjeseca

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

Kina je lansirala lunarnu sondu kojoj je glavni cilj sletjeti na udaljenu stranu mjeseca odnosno dio koji se ne vidi sa Zemlje. Najnovija misija trebala bi obaviti eksperimente i istraživanja… više »