Ekosfera
PRIPAZITE

Zagađenje zraka loše je za bubrege

objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci

Zagađen zrak sve je veći problem u svijetu, a pokazalo se da je prevalencija kronične bubrežne bolesti je znatno veća u dijelovima SAD koji bilježe veće zagađenje zraka. Ostali faktori… više »

BUDUĆNOST

Treći svjetski rat izazvat će - klimatske promjene?

objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci

Treći svjetski rat neće izazvati ni izvanzemaljci, ni proročanstva vidovnjaka ni teorije zavjere, nego klimatske promjene, tvrde američke tajne službe. Neime, klimatske promjene bi već u roku… više »

PREDAVANJE

Kako osnovati privatni muzej?

objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) poziva Vas na predavanje  mr.sc. Marka Smole - Palčava šiša, koje će se održati u ponedjeljak 10. studenog 2014. u 13 sati u… više »

ZATOPLJENJE?

Klimatske promjene ne ostavljaju nam više vremena

objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci

U sažetku izvješća u čijoj je izradi od rujna 2013. sudjelovalo 800 znanstvenika iz cijelog svijeta stoji da se do 2050. veći dio električne energije u svijetu mora - i može - početi… više »

COOL

Zeleni bicikl čisti zrak i čuva prirodu

objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci

Jeste li znali da bi se na tržištu uskoro mogao pojaviti bicikl koji čisti zrak?! S Tajlanda dolazi ideja o biciklu koji čisti zagađeni gradski zrak za vrijeme vožnje. Takav bicik… više »

STRAŠNO!

Prijatelji životinja upozorili na strašne brojke

objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci

Povodom Svjetskog dana životinja s farmi (2.10.), udruga Prijatelji životinja u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića dojmljivim performansom skrenula je pozornost na golem broj… više »

WWF

Hrvati troše prirodne resurse za gotovo dvije Zemlje

objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci

Izvještaj o stanju planeta 2014 objavljen je u cijelome svijetu, a i Hrvatska je među zemljama koje pretjerano iscrpljuju Zemljine resurse. Izvještaj pokazuje da naš… više »

WWF

Samo nas priroda moće spasiti od poplava

objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci

U svjetlu sve češćih poplava velikih razmjera koje su ove godine zadesile Hrvatsku i susjedne zemlje, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ističe kako je upravo priroda… više »

MA DA?

Ozonska rupa će - nestati!

objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci

Ozonska rupa nije uvijek tu i nije uvijek na istom mjestu. "Trenutno se upravo stvara iznad Antarktika. I tamo će biti jednako velika kao posljednjih godina", kaže Markus Rex. Fizičar iz… više »

AKCIJA

Bloom i Lush protiv oceanocida

objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci

Zapanjujuće umjetničko djelo koje predstavlja živi svijet dubokih mora mukotrpnim se radom oslikalo na tijelu jednog Lush zaposlenika da bi se potom teatralno u par sekundi uklonilo, kako bi… više »

SVIJEST

Europljani brinu zbog zagađenja

objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci

Europljani se brinu za zaštito okoliša, pokazalo je veliko istraživanje, a rezultati su pokazali da velika većina ispitanika ujedno smatra da se učinkovitom upotrebom prirodnih… više »

BLJAK!

Otrovni mulj hrvatskog gospodarenja otpadom

objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci

Novo okolišno zakonodavstvo, usklađeno s višim ekološkim standardima EU-a, neće Hrvatskoj biti dovoljno za promjenu svakodnevne problematične prakse. Takav je zaključak… više »

WTF?

EU zabranjuje usisavače jače od 1600 W

objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci

Sljedećeg mjeseca na snagu stupaju pravila o energetskoj učinkovitosti, a za ublažavanje klimatskih promjena građani EU ostat će bez usisavača jačih od 1600 W. Regulativa EU predviđa daljnje… više »

WWF

Earth Overshot Day, znate li što je to?

objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci

Jučer je bio Earth Overshot Day - dan kad smo potrošili više resursa nego što ih možemo obnoviti do kraja godine, a činjenica da smo ga dosegli čak mjesec i pol dana… više »

PRAŠUME

'Pravi' indijanci u opasnosti

objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci

I za Brazil je to graničilo sa senzacijom. Posve na zapadu te goleme zemlje, već blizu granice s Peruom su prije nekoliko tjedana iz prašume osvanula tri indogena stanovnika iz plemena… više »