« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
SAVJETI

Varate na dijeti? Nemojte...

Dok neki tvrde da im je nezamislivo biti na režimu prehrane bez cheata, drugi kažu da to i nije tako zdrava navika

Gricnete li previše?
Gricnete li previše? (Arhiva)
Više o

dijeta

,

varanje

,

cheat day

Cheat day postala je vrlo popularna tehnika na dijeti, a odnosi se na dan kad možemo jesti što god poželimo, iako smo na dijeti. Dok neki tvrde da im je nezamislivo biti na režimu prehrane bez cheata, drugi kažu da to i nije tako zdrava navika.

Naime, kad ograničimo unos kalorija, metabolizmu zadajemo težak izazov. 'Varanje' može pomoći ubrzati metabolizam kad se uspori zbog nagle promjene. Osim toga, pomaže nam psihički kako bi lakše podnijeli restrikcije. No, što to govori o našem načinu prehrane?

Koncept varanja jednak je konceptu dijete, tvrdi liječnik Michael Smith za Men's Health.Automatski stvaramo dojam da je dijeta nešto negativno i da trebamo osjećati žudnju za tim danom kad možemo jesti što hoćemo. Mentalnu energiju tako usmjeravamo na ono što ne smijemo, a ne ono što smijemo i zdrave navike koje želimo stvoriti.

Osim toga, Smith upozorava i da se nakon varanja vrlo teško vratiti na pravi put. 

Nerijetko se jedan dan ili obrok pretvori u cijeli tjedan, a ona slijedi frustracija i odustajanje jer: 'već je prekasno.'

Ako naučimo koristiti varanje kao efektivnu metodu gubitka kilograma, onda možemo doista profitirati.

Međutim, to je moguće samo i isključivo ako imamo zdrav odnos s hranom. Smith tvrdi kako je potrebno "prepoznati hranu kao gorivo za tijelo. Moramo voljeti hranu, ali i imati kontrolu nad njom."

Ako prepoznajete da osjećate krivnju nakon varanja na dijeti i frustraciju onda je mudrije izbjeći rizik odmah.

18.06.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno