« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
SAVJETI

Uravnoteženi doručak - dobar i produktivan dan

Ako ste i vi među onima koji dan započinju posjetom pekari ili uopće ne doručkuju, trebali biste razmisliti o promjeni te loše navike

Samo pametno...
Samo pametno... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

doručak

,

uravnoteženi doručak

Uravnoteženi doručak može pomoći stabilizirati šećer u krvi i poboljšati koncentraciju, raspoloženje i produktivnost, ali budimo realni: mnogi od nas ga ili potpuno preskaču ili se oslanjaju na nezdrave opcije pune šećera, poput mnogima omiljenih krafni ili peciva, te se vrlo brzo suočavaju s neizbježnim nedostatkom energije i ponovnom pojavom gladi.

Srećom, uvođenje nekoliko jednostavnih promjena može vam pomoći izdržati dan, piše Huff Post.

Nutricionistkinja Vanessa King predlaže da uvijek nastojite doručkovati unutar jednog do dva sata nakon buđenja. Ali ako vam taj tajming ne odgovara, ne brinite - i dalje možete uživati ​​u svim blagodatima doručka tako da ga pojedete u vrijeme koje vam više odgovara. "Najbolje vrijeme za doručak je kada se on uklapa u vaš raspored, uzrokuje najmanje stresa i možete ga pretvoriti u redovitu naviku, s obzirom na druge obaveze", rekla je.

Što čini uravnotežen doručak?

Klasične namirnice poput zaslađenih žitarica ili kupovnih peciva obično su prepune rafiniranih ugljikohidrata kojima nedostaju vlakna i druge hranjive tvari, a uravnotežen doručak uspješno spaja proteine, složene ugljikohidrate i zdrave masti.

Većina ljudi osjeća se najbolje ako za doručak pojede najmanje 20 do 30 grama proteina. Za većinu zdravih odraslih osoba dobar je cilj najmanje sedam do 10 grama vlakana i najmanje 15 grama masti za doručak, kažu stručnjaci.

Hrana se u tijelu razgrađuje u glukozu, a nju krv prenosi u stanice radi energije. Ako vam razina glukoze u krvi prebrzo raste, npr. nakon što pojedete slatke grickalice, mogli biste osjetiti nalet energije, ali nakon toga često slijedi pad. Kada doručkujemo uravnoteženo, razina šećera u krvi polako raste i također se sporije spušta, što dovodi do održive energije i osjećaja sitosti. Konzumiranje hrane s vlaknima, proteinima ili zdravim masnoćama pomaže u održavanju glukoze u krvi stabilnom, dajući dugotrajnu energiju bez skokova i padova.

03.02.2025. 08:28:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.02.2025. 08:42
    Odlicno
Novi komentar
nužno
nužno