« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Upute za starije osobe - kako lakše podnijeti vrućine

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci ili članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu

Pazite na njih!
Pazite na njih! (Arhiva)
Više o

savjeti

,

vrućine

,

starije osobe

,

upute

Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo izradio je upute za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama, koje osobito vrijede za oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Starije osobe nikako se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne srčani bolesnici i oboljeli od šećerne bolesti, a pri izlasku moraju zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom.

Na dan moraju uzeti najmanje dvije litre tekućine, negaziranu vodu ili juhu, varivo ili čaj, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Trebaju uzimati mnogo sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

U slučaju glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije starija osoba mora se hitno javiti svojem doktoru obiteljske medicine ili najbližoj Hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci ili članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti po nekoliko puta na dan.

Starija osoba mora uvijek sa sobom nositi svoje osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe. Također treba redovito održavati čistoću tijela starije osobe i njezina okoliša. S

tarije osobe trebaju se kretati, i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, što više boraveći u prirodi (parkovi, šetnje uz more, jezera, rijeke, vrtovi, vinogradi, voćnjaci i slična prirodna okruženja). Ako je kretanje otežano, treba redovito više sati provjetravati prostoriju u kojoj starija osoba prebiva.

01.08.2018. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno