« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
VODA JE NEPRIJATELJ

Uništava li mikrovalna pećnica hranjive tvari iz povrća

Prema tvrdnjama španjolskih stručnjaka, povrće je najbolje pripremati u mikrovalnoj pećnici jer tako gubi najmanje antioksidansa

Povrće
Povrće (Shutterstock/Deviantart)
Više o

povrće

,

antioksidansi

,

mikrovalna pećnica

Termička obrada povrća u mikrovalnoj pećnici uopće ne smanjuje njegovu hranjivost više nego bilo koja druga metoda kuhanja i pripremanja. Štoviše, u nekim slučajevima, mikrovalna može jela učiniti još hranjivijima. Brojni zagovaratelji konzumiranja prirodne i svježe hrane tvrdili su da mikrovalna pećnica doslovno ubija hranjivost jer uništava antioksidanse. Antioksidansi su tvari koje štite naše stanice od slobodnih radikala, a prema informacijama dostupnim u smjernicama Američkog dijetetskog udruženja, njih najviše ima u svježem voću, povrću žitaricama i orašastim plodovima.

Kako bi testirali ove tvrdnje, stručnjaci sa Sveučilišta Complutense iz Madrida u Španjolskoj izvadili su daske za rezanje hrane i prikupili gomilu povrća. Oni su narezali sve to različito povrće, od artičoka do tikvica, i termički ih obradili na sve poznate načine, od kuhanja i prženja do pripremanja u mikrovalnoj pećnici. Razinu antioksidansa su mjerili i prije i nakon pripremanja.  Pokazalo se da se prilikom pečenja u pećnici štednjaka i u mikrovalnoj pećnici izgubi najmanje antioksidansa dok je klasično kuhanje i kuhanje u ekspres-loncu najgore za antioksidanse. Prženje je negdje u sredini.

Postotak gubljenja antioksidansa ovisio je i o načinu pripreme i o vrsti povrća, ali i o samom tipu antioksidansa.  Najizdržljivijima su se pokazale artičoke koje su bez obzira na metodu pripremanja zadržale najviše hranjivih tvari pa tako i antioksidansa. Određeno povrće ih uopće nije gubilo dok je drugo izgubilo i do 50 posto svojih antioksidanskih svojstava. U nekoliko slučajeva pripremanje povrća u mikrovalnoj je čak i povećalo razinu antioksidansa - radi se o mrkvi, celeru i mahunama.

Međutim, krivac za gubljenje antioksidansa nije to kako zagrijavate povrće već koliko vode koristite prilikom pripreme i obrade. Kuhanje u vodi i kuhanje u ekspres-loncu potiče curenje nutrijenata iz povrća u samu vodu. Zato kad pripremate povrće, voda baš i nije najbolji kuharev prijatelj, zaključuju španjolski istraživači. 

02.06.2011. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno