« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DOMAĆE JE DOMAĆE

Umočite čips u slasni umak od gljiva i slanine

Dobra ideja koja će vam pomoći da obogatite okus vaši omiljenim zubnim zanimacijama, te da iznenadite ukućane, ali i goste

Umak od gljiva i slanine
Umak od gljiva i slanine (Martha Stewart)
Više o

hrana

,

zabava

,

čips

,

prijatelji

,

tulum

,

obitelj

,

umak

Svi ljudi vole grickalice, no s vremenom je poželjno uvesti poneke inovacije poput raznovrsnih umaka koji će obogatiti okus vašim omiljenim zubnim zanimacijama. U dućanima ima za kupiti već pripremljene umake, no ipak su to industrijski proizvodi koji nemaju dušu, a da ne govorimo o sumnjivoj kvaliteti.

Kako svi znamo da je domaća hrana najbolja, pogotovo ako se radi s puno ljubavi, donosimo vam recept za ukusni umak kojim možete iznenaditi svoje ukućane, ali i goste.

Umak od gljiva i slanine

Za ovaj umak potrebno vam je:

3 sušena vrganja

120 ml vrele vode

8 šnita debelo narezane slanine

1 veliki poriluk, samo bijeli i blijedo zeleni dijelovi, prepolovljen po dužini, te poprečno tanko narezan

4 češnja češnjaka, sitno kosana

0.5 kg šampinjona, očišćeni i narezani

1 čajna žličica soli

malo papra

1 ½ čajna žličica sitno mljevenog timijana

240 ml sirnog namaza

480 ml kiselog vrhnja

3 južne žlice, oko 45 grama, sitno narezanog mladog luka i to zelenog djela

Priprema:

Sušene vrganje namočite u vreloj vodi, neka odstoje 20-ak minuta. Izvadite vrganje, iscijedite višak vode te ih grubo nasjeckajte. Pošto će vam tekućina u kojoj su se vrganji namakali biti potrebna za kasnije, sačuvajte ju, te ju procijedite kako bi odstranili zaostale mrvice.

Slaninu prepržite na srednje jakoj vatri, oko 5 minuta sa svake strane, odnosno dok ne postane hrskava. Kada je gotova poslažite ju na papirnate maramice kako bi se ukloni višak masnoće. Sačuvajte masnoću od pečenja, oko 60 ml, a ostatak odstranite iz posude Slaninu nasjeckajte na velike komade.

Nadalje, vratite masnoću u posudu te na njoj pirjajte poriluk i češnjak sve dok ne postanu blago providni - oko 2 minute. Dodajte narezane šampinjone i vrganje, posolite, te po paprite po ukusu. Kuhajte sve dok gljive ne omekšaju, oko 5 do 8 minuta, a potom dodajte mljeveni timijan i ostavite da se krčka još 2 minute. Smjesu prebacite na tanjur i pustite ju da se ohladi.

Pomoću miksera miješajte sirni namaz sve dok ne postane vrlo podatan, a potom postepeno dodajte kiselo vrhnje. Miksajte dok se smjesa u potpunosti ne prožme i postane glatka. Potom ručno umiješajte gljive, ¾ narezane slanine, mladi luk, te dvije jušne žlice tekućine u kojoj su se namakali vrganji. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još tekućine.

Ako želite umak možete ukrasiti s malo pržene slanine i sitno kosanim mladim lukom. Ako želite možete dio gljiva prepržiti na ostatku masnoće od slanine, oko 2 minute, odnosno dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih pospite po umaku, te servirajte s omiljenim grickalicama.

03.12.2011. 21:36:41
Novi komentar
nužno
nužno