« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
MMM

Ulja koja će napraviti čuda za vaše zdravlje

Iako su ulja obično na lošem glasu, ova koja vam donosimo pravi su melem za vaše tijelo, zaštitnici zdravlja i tjeraju stres

Ulja su nevjerojatno zdrava
Ulja su nevjerojatno zdrava (Wikipedia)
Više o

stres

,

kokosovo ulje

,

sezamovo ulje

,

ulje konoplje

,

ulje avokada

,

orahovo ulje

Ulja obično gledamo podozrivo ako se ne radi o maslinovom ulju, no postoji još cijeli niz ulja koja su fantastičan izvor antioksidansa i esencijalnim masnih kiselina, pišu kolege s portala Women's Health.

Tako je ulje avokada odlično za smirivanje upala, regenerira kožu, a bogatstvo beta karotena, lecitina i vitamina E čini ga bazom za sve preparate za regeneraciju kože, naročito one za uklanjanje ožiljaka. Puno je mononezasićenih masnoća koje čuvaju srce i djeluju kao analgetici. Najbolje ga je koristiti hladnog, kao dodatak jelima.

Kokosovo ulje prepuno je antioksidansa koji imaju blagotvorno djelovanje na kožu i cijeli organizam, pa je vrlo popularno u kozmetici, a uz to opskrbljuje tijelo laurinskom kiselinom, poznatom po antimikrobnim učincima. Najbolje ga je uzimati hladnog kao dodatak jelima ili dvije male žličice dnevno.

Sezamovo ulje bori se protiv karijesa i dijabetesa, puno je lignana, spojeva koji kontroliraju razinu šećera u krvi i snižavaju razine LDL kolesterola, kao i antioksidansa. Najbolje ga je koristiti pri kuhanju na umjerenoj vatri, jer bi previsoka temperatura uništila sve dobre sastojke.

Orahovo ulje sjajan je izvor omega 3 i 6 masnih kiselina koje štite tijelo od stresa i kardiovaskularnih bolesti, a uz to obiluje alfa-linolenskom kiselinom koja ima odličan učinak - blokira masne stanice. Kao i sezamovo ulje, može se koristiti za kuhanje na nižim temperaturama ili hladno, kao dodatak povrću, salatama i tjestenini.

>> Konopljino ulje - izvor zdravlja >>

Ulje konoplje izuzetno je zdravo jer pomaže kod reguliranja tjelesne težine, redovitom upotrebom snižava loš kolesterol do 65%, ima jaka antioksidacijska svojstva, ima jaka antimikrobna i prootuupalna svojstva, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, regulira probavu i metabolizam masti, čisti i jača arterije, regulira rad jetre i gušterače. 

13.01.2015. 13:28:03
Novi komentar
nužno
nužno