« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina
SAVJETI

Ugljikohidrati koje ne treba izbjegavati

Ugljikohidrati su zadnjih godina na udaru nutricionista više nego masti, no ima nekih koje se jednostavno ne smije izbjegavati

Bijeli krumpir ne treba izbjegavati
Bijeli krumpir ne treba izbjegavati (Shutterstock)
Više o

ugljikohidrati

,

kukuruz

,

grašak

,

banane

,

složeni ugljikohidrati

,

bijeli krumpir

Ugljikohidrati su postali neprijatelj linije i zdravlja broj jedan, barem ako se gleda velika većina savjeta o zdravoj prehrani. No, zapravo se radi o neopravdanoj hajci uz premalo informacija, tako da treba jasno razdvojiti one koji su dobri i one koji su loši.

Da, bijelo brašno i namirnice napravljene od njega nisu pretjerano zdravi, kao što su primjerice tjestenina ili pekarski proizvodi, no tu se radi o jednostavnim ugljikohidratima koji daju brz energetski udar, poremete razinu šećera u krvi i jednako tako brzo nestaju, ostavljajući vas ispuhane i gladne. 

No, ako uzmemo primjer bijelog krumpira, koji se neopravdano našao u gornjem društvu, možemo prilično pogriješiti jer su u njemu složeni ugljikohidrati, kao uostalom i u integralnim žitaricama, a oni imaju upravo suprotan učinak - polako dižu energiju i dugo je drže, ne remeteći pritom razine šećera u krvi i uz pomoć biljnih vlakana održavaju vas sitim. Bijeli krumpir uz to je odličan izvor vitamina C.

Lošim je proglašen i kukuruz, i opet zbog trpanja u koš dviju stvari koje nisu ni slične - organskog kukuruza i visokofruktoznog kukuruznog sirupa, zloglasnog pojačivača okusa koji vas čini ovisnim. Organski kukuruz nevjerojatno je zdrava cjelovita žitarica, puna vlakana i vitamina C, a njegovi antioksidansi izuzetno su dobri za zdravlje očiju.

Grašak ima više ugljikohidrata i šećera od ostalog povrća, no uz to je prepun fitonutrijenata koji imaju snažno izražena protuupalna svojstva i odličan je za ženski reproduktivni sustav, a pritom i štiti probavni sustav od karcinoma.

Na kraju, u košari sa svim lošim ugljikohidratima nekako su se našle i banane, za koje se sada govori da imaju previše šećera i ugljikohidrata kao i grašak, a tvrdi se i da debljaju. Naravno, ništa od toga nije istina - banane su odličan izvor vitamina B6, kalija, kalcija i magnezija, a imaju i puno vlakana. 

27.05.2014. 13:24:00
Novi komentar
nužno
nužno