« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
DOBRA ZA ŽIVCE

U trenutcima ljutnje najbolje je pomoliti se

Molitva smiruje, a to djelovanje ima i na nereligiozne ljude

Molitva
Molitva (Deviantart - ilustracija)
Više o

ljutnja

,

agresivnost

,

molitva

Kad osjetite ljutnju najbolje je pomoliti se. Molitva će vam pomoći da smirite živce, ali i spriječiti da ljutnja postanje intenzivnija. Osim toga, molitva vam općenito može koristiti kao preventivna mjera kako ne biste postali agresivna osoba. Istraživanje koje to potvrđuje objavljeno je u Biltenu za osobnost i društvenu psihologiju (Personality and Social Psychology Bulletin). Zanimljivo, ova strategija vrijedi i za osobe koje nisu religiozne, tvrde voditelji istraživanja. Jedan od njih, Brad Bushamn, stručnjak za komunikaciju i profesor psihologije sa Državnog sveučilišta Ohio, rekao je kako molitva zaista pomaže ljudima da se nose s bijesom jer im najvjerojatnije omogućuje da stvari koje su ih razljutile vide iz druge perspektive zbog čega ih shvaćaju manje osobno.

U istraživanju je sudjelovalo 53 studenata kojima su izmjerene razine bijesa, depresije, živosti, zamora i napetosti. Nakon bilježenja vrijednosti svih ovih parametara, sudionici su trebali napisati esej o nekom događaju koji ih je razljutio. Studentima je kasnije rečeno da će određena komisija pregledati eseje i poslati im rezultate i ocjenu. Istraživači, međutim, to uopće nisu napravili već su svim sudionicima poslali identičan komentar na esej. Komentar je bio iznimno negativan i opisivao je svaki esej kao najgori ikad napisan. Kasnije se tijekom mjerenja ispostavilo da je razina ljutnje kod studenata bila još veća.

Studentima je zatim ispričana tužna priča o djevojci Maureen koja je imala vrlo rijetku vrstu raka. Studenti su tada podijeljeni u dvije skupine - jedna je morala razmišljati o njenoj tragediji, a druga se molila za nju. Nakon tog zadatka pokazalo se da su oni koji su se molili poprilično smirili i da je razina ljutnje kod njih drastično opala. Međutim, osim ljutnje, svi ostali spomenuti parametri ostali su nepromijenjeni u odnosu na studente koji se nisu molili.

01.04.2011. 09:00:00
Novi komentar
nužno
nužno