« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
hrvatski proizvod

U nedjelju se obilježava Dan kravate

18. listopada 2003. izvedena je spektakularna instalacija velike crvene kravate oko Arene u Puli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dan kravate

,

Academia Cravatica

,

kravata oko arene

Organizator obilježavanja Dana kravate je Academica Cravatica, čiji je tajnik Dino Bedrina izjavio da se u zadnjih pet godina, koliko se obilježava Dan kravate, učinilo puno na isticanju kravate kao simbola hrvatskog i europskog identiteta.

"Drago mi je da se kravata kao simbol hrvatskog i europskog identiteta prepoznaje diljem svijeta, kao simbol dostojanstva čovjeka, slobode i odgovornosti", rekao je.

Na prijedlog Academice Cravatice, Hrvatski sabor proglasio je prije nekoliko godina da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate, jer je na taj dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija "Kravata oko Arene" u Puli.

Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Povodom ovogodišnjeg Dana kravate ispred zgrade Sabora postrojila se svečana postrojba "Croata vojnika" obučenih u repliku odore hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću, kada je nastala kravata.

"Kravata je jedan od hrvatskih simbola koji je poznat i cijenjen u svijetu, prepoznatljiv kao hrvatski. To je do 1990. bilo malo poznato i među Hrvatima, a danas je poznato diljem svijeta", poručio je predsjednik Sabora.

Čestitao je utemeljiteljima kravate kao prepoznatljive hrvatske marke, ustanovi Academici Cravatici, čiji su projekti u zadnjih 20-tak godina, naglasio je, bili značajni u promociji Hrvatske u svijetu. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 10:20:59
Novi komentar
nužno
nužno