« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
croApoRTer@WORK

Retro moda na Cro A Porteru

Prve večeri naše najpoznatije modne manifestacije najviše je pokazao Tihomir Krznarić

Fjabini modeli
Fjabini modeli (Zvonimir Krstulović)
Više o

ani ani

,

ELFS

,

Hippy garden

,

Đurđica Vorkapić

,

Viktor Drago

,

Arileo

,

fjaba

,

Tihomir Krznarić

,

Ivan Ledenko

,

Cro-a-Porter 2009

,

croApoRTer@WORK

Ovosezonski, četrnaesti u nizu Nivea Cro A Porter počeo je jučer u Zagrebu. Po mišljenju mnogih, najkvalitetnija modna priredba u zemlji nastavlja s predstavljanjem niza eminentnih imena domaće modne scene.

Modna filozofija koncepcijskog naslova croApoRTer@WORK donosi pregled hrvatske modne scene za sezonu jesen-zima 2009/10. Prema ideji kreativnog tima manifestacije s Viktorom Dragom na čelu, cilj joj je pokazati da u kreativnosti, umjetnosti, modi i stvaralaštvu nema mjesta recesiji, jer moda ne poznaje ograničenja.

Na modnoj pisti smještenoj u Paviljonu 2 Zagrebačkog velesajma ove će sezone svoju kolekciju prvi put pokazati i neka nova dizajnerska imena, kao i gosti iz susjednih zemalja.

Trodnevni modni maraton za koji se i ove sezone tražila karta više otvorila je hrvatska modna marka Hippy Garden na čelu s dizajnericom Đurđicom Vorkapić. Izazovna ženstvenost u dominantnoj crnoj crnoj boji tek na trenutke prekidana decentnom bojom pudera još jednom je naišla na odobravanje publike i mnogih poklonika HG-ova potpisa. Odvažna "glam-rock" ikonografija sa širokim remenjem, lancima, perjem i zakovicama obilježila je kolekciju kojoj je ponovno zaštitno lice manekenka Petra Friganović.

Fashion.hr kolekciju je okarakterizirao izuzetno seksepilnom i namijenjenoj samouvjerenim ženama, a punim pogotkom smatra crnu haljinicu s lancima koju je očigledno prepoznala i sama dizajnerica jer je upravo u njoj pozdravila publiku na kraju.

Klasični kroj uz "touch" francuskog retro-šika svojim je kreacijama pokazala Ani Ani, no Fashion.hr smatra da je bilo ipak malo previše retra, pa je kolekcija više izgledala kao da je rađena za kostimografiju nekog remake filma nego nova kolekcija za tekuću sezonu.

Modna marka Arileo predstavila je niz modela prepoznatljiva autorskog potpisa. Inspiraciju su očigledno pronašli u Škotskoj i etnu, a ovoga puta se modni dvojac potpomognuo i kreacijama hrvatskog obućara Ivana Ledenka.

Veliko oduševljenje okupljenih zaljubljenika u modu izazvala je kolekcija Tihomira Krznarića. Dizajner poznat upravo po pletenim modelima predstavio se teškim, voluminoznim pletivom u zanimljivom koketiranju s elementima visoke mode. Fashion.hr ovu je njegovu kolekciju prozvao najboljom dosad. Iako je Krznarić inspiraciju pronašao u devetnaestom stoljeću, kolekcija je izuzetno suvremena i nosiva.

Modnu bajku ispričanu na svoj način nastavlja modni dvojac Fjaba predstavivši vedru kolekciju retro-preznaka s nizom maštovitih dizajnerskih dosjetki. A-kroj dominira kolekcijom s naglaskom na crnu boju, a pojavljuju se i šljokičasta ljubičasta i žuta.

Razigrani i duhoviti Elfsi ostaju pak dosljedni osamdesetim godinama, izraženim ramenima i intenzivnoj boji. Dvojac Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica inspiraciju su pronašli u sapunici Dinastija, no ipak nisu, kao svaki put dosad, priredili show. Prema Fashion.hr-u, najbolji dio kolekcije su crni baloneri s zanimljivim detaljima i odličnog kroja.

Osim modnih kolekcija, pozornost su plijenile i poznate face hrvatskog javnog života - Nenad Korkut, Luka Nižetić, Mia Begović, Maja Šuput, Tihana Harapin Zelepugin, Danijela Martinović i mnoge druge.

Pogledajte galerije kolekcija, za početak Hippy Garden

09.10.2009. 16:05:35

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno