« Ekosfera
objavljeno prije 4 mjeseca i 25 dana
SJAJNO

U Dubrovniku prvo registrirano skloniste

I Split i ostale lokalne zajednice od kojih se to godinama očekuje trebaju izgraditi sklonište

Napokon!
Napokon! (Arhiva)
Više o

Dubrovnik

,

sklonište za životinje

Grad Dubrovnik napokon je dobio sklonište za napuštene životinje! Ta vijest razveselila je udrugu Prijatelji životinja, Udrugu Pobjede i sklonište Prijatelji iz Čakovca, koji su prije godinu i pol inicirali u Dubrovniku projekt Adopt Žarkovica Dogs kako bi se zbrinulo više od 260 pasa iz neregistriranog azila na Žarkovici. Vođenje projekta tada je preuzela dugogodišnja volonterka Ana Ivelja, trenutačna voditeljica skloništa, a tijekom tog razdoblja velika većina pasa, i oni bolesni, izliječeni su, kastrirani i zbrinuti.

Preostala 34 psa sa Žarkovice premještena su u gradsko sklonište te se za njih i dalje traže udomitelji. Najavljeno je da će Grad očistiti prostor Žarkovice i ozeleniti ga sa 6000 novih sadnica.

„Jako nam je drago da je, poslije mnogih praznih obećanja i afere oko neregistriranog i neprikladnog smještaja pasa na brdu iznad grada, Dubrovnik konačno osnovao i registrirao sklonište, koje udovoljava svim propisanim uvjetima. Time je ispunio zakonsku obavezu zbrinjavanja napuštenih životinja na svojem području. To smatramo dobrim početkom daljnjeg rada na kvalitetnoj provedbi Zakona o zaštiti životinja", kažu Prijatelji životinja.

Dodaju da se nadaju da će sklonište, koje može primiti 74 psa, uspješno zbrinjavati i udomljavati napuštene životinje iz grada Dubrovnika i lokalnih zajednica s kojima će surađivati. Kako bi se spriječilo napuštanje životinja, bitno je da Dubrovnik iskoristi i sve druge alate koje nudi Zakon o zaštiti životinja i da provodi financiranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka, sustavnu kontrolu provedbe mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, znatno poveća broj kastracija slobodnoživućih mačaka i organizira njihova hranilišta te educira građane o odgovornom udomljavanju i brizi za životinje.

„Registrirano sklonište, s infrastrukturom i dovoljnim brojem zaposlenih prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje, sigurno će biti pozitivan primjer i ostalim jedinicama lokalne samouprave. Grad će trebati ulagati redovita sredstva kako bi sklonište imalo dovoljan broj zaposlenih i bilo na ponos građana Dubrovnika, a skrb o psima i udomljavanje bez zamjerki. Izvršenje svih zakonskih obaveza očekuje se i od ostalih lokalnih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije", istaknuli su iz udruge Prijatelji životinja. 

Pozvali su Split i ostale jedinice lokalne samouprave koje obećavaju, a još nisu osnovale sklonište za životinje, da to učine i da ih u tome ne zaustavljaju politička prepucavanja: „Mnoge napuštene životinje stradale su u Dubrovniku u proteklih 20 godina zbog neprovođenja zakonskih obaveza i nepostojanja registriranog skloništa za napuštene životinje. Životinje nisu krive što ih neodgovorni pojedinci zanemaruju i napuštaju. One nemaju vremena čekati da se gradovi i općine odluče na izgradnju skloništa i provedbu zakonskih propisa. Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje jednako trebaju vrijediti za sve građane, udruge, gradove, općine i županije!"

Iz Udruge zaključuju da je sada važno da dubrovačko sklonište intenzivno radi na promociji udomljavanja pasa iz skloništa, a da im u tome pomognu i građani volontiranjem. O važnosti udomljavanja umjesto kupnje životinja, čime se doslovno spašavaju životi, može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr

03.12.2023. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno