objavljeno 03.12.2023. 13:01:00
SJAJNO

U Dubrovniku prvo registrirano skloniste

I Split i ostale lokalne zajednice od kojih se to godinama očekuje trebaju izgraditi sklonište

Napokon!
Napokon! (Arhiva)

Grad Dubrovnik napokon je dobio sklonište za napuštene životinje! Ta vijest razveselila je udrugu Prijatelji životinja, Udrugu Pobjede i sklonište Prijatelji iz Čakovca, koji su prije godinu i pol inicirali u Dubrovniku projekt Adopt Žarkovica Dogs kako bi se zbrinulo više od 260 pasa iz neregistriranog azila na Žarkovici. Vođenje projekta tada je preuzela dugogodišnja volonterka Ana Ivelja, trenutačna voditeljica skloništa, a tijekom tog razdoblja velika većina pasa, i oni bolesni, izliječeni su, kastrirani i zbrinuti.

Preostala 34 psa sa Žarkovice premještena su u gradsko sklonište te se za njih i dalje traže udomitelji. Najavljeno je da će Grad očistiti prostor Žarkovice i ozeleniti ga sa 6000 novih sadnica.

„Jako nam je drago da je, poslije mnogih praznih obećanja i afere oko neregistriranog i neprikladnog smještaja pasa na brdu iznad grada, Dubrovnik konačno osnovao i registrirao sklonište, koje udovoljava svim propisanim uvjetima. Time je ispunio zakonsku obavezu zbrinjavanja napuštenih životinja na svojem području. To smatramo dobrim početkom daljnjeg rada na kvalitetnoj provedbi Zakona o zaštiti životinja", kažu Prijatelji životinja.

Dodaju da se nadaju da će sklonište, koje može primiti 74 psa, uspješno zbrinjavati i udomljavati napuštene životinje iz grada Dubrovnika i lokalnih zajednica s kojima će surađivati. Kako bi se spriječilo napuštanje životinja, bitno je da Dubrovnik iskoristi i sve druge alate koje nudi Zakon o zaštiti životinja i da provodi financiranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka, sustavnu kontrolu provedbe mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, znatno poveća broj kastracija slobodnoživućih mačaka i organizira njihova hranilišta te educira građane o odgovornom udomljavanju i brizi za životinje.

„Registrirano sklonište, s infrastrukturom i dovoljnim brojem zaposlenih prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje, sigurno će biti pozitivan primjer i ostalim jedinicama lokalne samouprave. Grad će trebati ulagati redovita sredstva kako bi sklonište imalo dovoljan broj zaposlenih i bilo na ponos građana Dubrovnika, a skrb o psima i udomljavanje bez zamjerki. Izvršenje svih zakonskih obaveza očekuje se i od ostalih lokalnih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije", istaknuli su iz udruge Prijatelji životinja. 

Pozvali su Split i ostale jedinice lokalne samouprave koje obećavaju, a još nisu osnovale sklonište za životinje, da to učine i da ih u tome ne zaustavljaju politička prepucavanja: „Mnoge napuštene životinje stradale su u Dubrovniku u proteklih 20 godina zbog neprovođenja zakonskih obaveza i nepostojanja registriranog skloništa za napuštene životinje. Životinje nisu krive što ih neodgovorni pojedinci zanemaruju i napuštaju. One nemaju vremena čekati da se gradovi i općine odluče na izgradnju skloništa i provedbu zakonskih propisa. Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje jednako trebaju vrijediti za sve građane, udruge, gradove, općine i županije!"

Iz Udruge zaključuju da je sada važno da dubrovačko sklonište intenzivno radi na promociji udomljavanja pasa iz skloništa, a da im u tome pomognu i građani volontiranjem. O važnosti udomljavanja umjesto kupnje životinja, čime se doslovno spašavaju životi, može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr

03.12.2023. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/u-dubrovniku-prvo-registrirano-skloniste/144847/