« Žene
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
DOBRO JE ZNATI

Trudnoća u četrdesetima

Doba kad smo stariji i mudriji ne mora nužno biti i najbolje doba za trudnoću, no ako vam se ipak dogodi, evo što trebate znati o tome

Trudnoća ne bira dob...
Trudnoća ne bira dob... (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

savjeti

,

četrdesete

Što se događa ako vam se, iz bilo kojeg razloga, prilika da osnujete ili povećate obitelj pruži tek u četrdesetima? Jeste li se dobro raspitali kako bi se trudnoća mogla odraziti na vaše i zdravlje vašeg djeteta? U ovom članku donosimo nekoliko činjenica koje bi na umu trebale imati žene koje se odlučuju na taj ozbiljan korak.

S medicinskog stajališta, žene u četrdesetima imaju najrizičnije trudnoće. Vaši jajnici više ne proizvode jajašca najbolje kvalitete, a zanijeti će biti teže no ikad. Takva vrsta jajašca možda neće biti najzdravija, što povećava rizik od bolesti ploda. Uz to, menstrualni ciklus vam je možda poremećen, što također utječe na mogućnost začeća. U nekih žena, čak i tijekom intenzivnog truda da zatrudnite, nedostatak menstruacije mogao bi upućivati na menopauzu, a ne trudnoću.

No, zanimljiva je činjenica, da unatoč tome što ćete u svojim četrdesetima teže zatrudniti, ako uspijete, imate veće šanse rodtiti blizance (ili čak više od dvoje!) i to bez liječničke intervencije. To bi se moglo dogoditi zbog hormonskih promjena zbog kojih će vaši jajnici izbaciti više od jednog jajašca.

Trudnoća će možda ubrzati znakove starenja poput bolnih zglobova i proširenih vena, a moguće je i nakupljanje većeg broja kilograma.

S druge strane, unatoč zdravstvenim rizicima koje ste spremni preuzeti, postoje one druge strane vaših zrelih godina. Vjerojatno ste financijski stabilni, odgovorniji i znate što želite. Vjerojatno ste u karijeri postigli planove koje ste si zacrtali pa ćete možda odabrati više vremena posvetiti obitelji koja se širi. Više ćete brinuti za svoje zdravlje za vrijeme trudnoće, više ćete se kretati i nećete se upuštati u hrabre rizike koje mlađe majke ponekad preuzimaju (pušenje u trudnoći). Općenito govoreći, pokazat ćete odgovornost koju može pokazati samo osoba koja je iskusila život i, kada donosi važne odluke, zna što čini.

Piše: Andrea Holi
31.08.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno