« Žene
objavljeno prije 14 godina
NEUGODNOSTI U JAVNOM PRIJEVOZU

Trudna? Možda je samo debela

U Velikoj Britaniji napravljene su značke koje "označavaju" trudnice, da bi lakše dobile mjesto u javnom prijevozu

trudnica
trudnica (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

zdravlje

,

trudnica

,

javni prijevoz

,

Maurizio Prestieri

Zašto trudnica ne može dobiti mjesto u autobusu? Trudnice se ignorira dok stoje u javnom prijevozu, jer se većina putnika boji ponuditi svoje sjedište u slučaju da su jednostavno pretile, tvrde znanstvenici.

Većina trudnica ne mogu naći mjesto u autobusu i vlaku, jer putnici ne mogu razlikovati ženu koja je trudna od one koja je samo malo „jača".

Prema dva provedena istraživanja, mnogi putnici odlučuju ostati na svom mjestu jer nisu sigurni je li žena stvarno trudna ili ne, dok je u ostalim slučajevima glavni faktor „nedizanja" sebičnost i lijenost.

Nevjerojatan je podatak da su čak četiri od pet trudnica koje su ispitane u istraživanju roditeljskog portala Gurgle.com potvrdile da su nebrojeno puta bile prisiljene stajati u javnom prijevozu.

Ispitane trudnice, njih ukupno 1000, bile su u trećem tromjesečju, u 29 - 40 tjednu trudnoće, što znači da je njih gotovo pola moglo imati natečene noge, teške mučnine i vrtoglavice.

U jednoj drugoj anketi za dječju dobrotvornu zakladu Tommy, više od polovice ispitanih žena je potvrdilo da se našlo u neugodnoj situaciji kada su zatražile sjedalo, te da su ih putnici pomalo blijedo gledali.

Nifa McLaughlin, urednik Gurgle.com-a, rekao je za Daily Mail: "To je smiješno, da je zdravlje mladih majki u opasnosti zbog neugodnosti. Vrijedi se obrukati, ako će tako jedna trudnica u gužvi javnog prijevoza ipak naći malo mira, i proći svoj put opušteno."

U nastojanju da se eliminiraju sumnje putnika, u Velikoj Britaniji izdaju se "Baby on Board" značke za trudne majke, u nadi da će im se tako lakše ponuditi mjesto u javnom prijevozu.

08.06.2010. 12:11:00
Novi komentar
nužno
nužno