« Žene
objavljeno prije 14 godina
UZVRAĆANJE UDARCA

Ženama će se prije SP-a podijeliti 30,000 kondoma protiv silovatelja

POGLEDAJTE VIDEO: Rape-aXe ženski kondom ima unutrašnjost prekrivenu kukama koje se, u slučaju pokušaja silovanja, čvrsto hvataju za penis napadača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube )
Više o

penis

,

kondom

,

silovanje

,

žrtve

,

silovatelj

,

planer vjenčanja

,

organizacija vjenčanja

Jedna medicinska stručnjakinja iz Južnoafričke republike plasirala je na tržište novi kondom za žene protiv silovatelja - ali prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva podijelit će ih 30,000 i to besplatno.

Ženski kondom Rape-aXe ima unutrašnjost prekrivenu sitnim kukama koje se, u slučaju pokušaja silovanja, čvrsto hvataju za penis napadača. Jedini način da se kondom ukloni sa spolnog organa silovatelja je odlazak u bolnicu, a time je napadača lako identificirati.  Istovremeno, kondom za razliku od prijašnjih verzija neće sasjeći kožu na penisu napadača čime se smanjuje rizik od dobivanja HIV-a.

Dr. Sonnet Ehlers, koja je dizajnirala kondom, kaže da je inspiraciju dobila od žrtava silovanja koje su joj često znale govoriti „Da barem imam zube tamo dolje!". Ona kaže da će kondom nanijeti veliku bol napadaču ostavljajući žrtvi dovoljno vremena za bijeg. Dr. Ehlers tvrdi da će kondom zaista pomoći ženama u zemlji u koja je među onima s najvećom stopom silovanja na svijetu. Prema istraživanjima Medicinskog vijeća JAR-a jedna o četiri žene u toj zemlji bila je žrtvom silovanja. Ali Rape-aXe je zaradio i dosta oštrih kritika. Aktivistice koje se bore za prava žena žale se na to što kondom u biti ne sprječava sam napad i da može potaknuti povećanje agresivnosti napadača.

Lisa Vetten iz Južnoafričkog centra za istraživanje nasilja i pomirbe usporedila je kondom s pojasom nevinosti dodavši: „Žene bi ga morale nositi svake minute svojega života u slučaju da dođe do pokušaja silovanja." Izumiteljica kondoma protiv silovatelja odgovara na mritike na svojoj internetskoj stranici: „Nažalost, uvijek ste izložene riziku da vas napadač ubije, a Rape-aXe će vam dati vremena za bijeg."

Piše: Josefina Solomon/Metro World News
08.06.2010. 14:30:00
Novi komentar
nužno
nužno