Tri savjeta kako kupiti pravo domaće voće i povrće
Ako kupujete voće i povrće na tržnicama, onda će vam savjeti kako da mudro kupujete dobro doći, posebno ako ste u nedoumici što i kako kupiti kada se nađete na tržnici
Voća i povrća na tržnicama ima više nego u bilo kojem dijelu godine, no što je od toga pravo domaće, a čemu su samo skinuli deklaraciju i prodaju pod "svoje iz vrta"
Isplanirajte što ćete kuhati - ukoliko želite napraviti varivo, domaći sos od rajčice ili neko drugo jelo za koje nisu potrebne svježe rajčice, onda iste možete često kupiti po sniženoj cijeni, uštedjeti i dobiti na intenzitetu okusa. S druge strane, ako vam trebaju rajčice za salatu Ili za zimnicu, ili ih želite koristiti tijekom cijeloga tjedna onda je nužno da kupite svježe rajčice. Isto vrijedi i za voće (voće za pripremu kolača može biti zrelije). Dakle, važno je da imate jasan plan što ćete i kada kuhati, kako biste znali kakvo vam voće i povrće treba.
Je li povrće svježe - promotrite je li povrće svježe (pri tome uzmite u obzir i svoju procjenu, ne samo preporuke trgovca, budući da nikada ne znate je li objektivan). Ukoliko povrće nije svježe, neće dati tako ugodan okus jelima, utjecat će na vrijeme kuhanja, bit će siromašnije vitaminima i mineralima, te će se brže i pokvariti. Čak i ako je jefitnije, povrće i voće koje nije svježe često nije najbolji izbor.
Promotrite izgleda li povrće kao "domaće" - ukoliko svaka jabuka ili rotkva izgleda identično, sjajno i privlačno, vjerojatno je da proizvodi nisu domaći. Priroda voli različitost, te stoga "prirodne" jabuke na drvetu nisu iste: neke su veće, neke su manje, neke imaju mrlje, kvržice ili udubine, neke imaju usjeke ili otvor kroz koji je šetao crv i "normalne" su veličine za njihovu sortu. Upravo vam promatranje ovih karakteristika može pomoći da procijenite koliko su proizvodi zapravo "domaći", to jest "prirodni".
Novi komentar