« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Trešnje - superhrana iz vrta

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline

Čudesno zdravo voće
Čudesno zdravo voće (Arhiva)
Više o

superhrana

,

trešnje

,

antocijanin

Trešnje su supervoće prepuno zdravih sastojaka koji pomažu kod kroničnih oboljenja, čuvaju zdravlje srca, omogućuju dobar san. Preporučaju se dijabetičarima, pomažu kod kroničnih oboljenja, čuvaju zdravlje srca, štite od raka, omogućuju dobar san pa čak čine našu kožu i kosu mladenačkom... Treba li vam još nešto da skoknete do placa?

Svoju crvenu boju trešnje duguju antocijaninu, antioksidansu koji djeluje protuupalno i štiti od slobodnih radikala. U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 mililitra vode, 0,2 grama masti, 1 gram bjelančevina, 16 grama ugljikohidrata, 12 grama šećera i 2,1 grama vlakana te ima samo 57 kalorija.

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. One spadaju među voće s najnižim glikemijskim indeksom, pa su zato odličan izbor za dijabetičare.

Šećer koji se nalazi u njima polako se otpušta u krvotok, a konzumacijom trešanja sprječava se nagli pad šećera u krvi, smanjuje se potreba za šećerom, kao i nagle promjene raspoloženja.

Slatke crvene bobice sadrže kalij, mineral koji značajno pridonosi zdravlju srca. Osim toga trešnje su također bogat izvor vlakana, magnezija, vitamina C i vitamina B6 koji su važni za očuvanje zdravlja srca.

Također, istraživanja su potvrdila kako njihovom konzumacijom možete smanjiti vrijednosti LDL, takozvanog "lošeg holesterola" do 20 posto.

Trešnje su izvrstan diuretik što znači da pospješuju izlučivanje mokraće i tako pomažu srčanim bolesnicima.

Trešnje su prava riznica zdravlja: one djeluju protuupalno te pomažu kod hroničnih bolesti kao što su artritis, giht i sportske ozljede. Samo jedna šolja trešanja smanjit će otečenost i upalu mišića, stoga je odličan izbor za sportiste i osobe koje se bave intenzivnim fizičkim radom.

Stres, neuravnoteženi hormoni i nezdrave navike okidač su za nesanicu i nemiran san, razdražljivost i nagle promjene raspoloženja. Hormon melatonin koji se nalazi u trešnjama pomaže u prevenciji i eliminaciji takvih tegoba: melatonin ima umirujuće djelovanje na naš živčani sustav, ima blago sedativni učinak te vam pomaže da lakše spavate.

Osim što ima blagi sedativni učinak, melatonin prema nekim studijama može biti od koristi i kod opeklina od sunca, sindroma iritabilnog crijeva i epilepsije.

Trešnje su bogate antioksidansima, luteinom i beta- karotenom koji nas štite od štetnih slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka. Brojna su istraživanja potvrdila kako pigment kvercetin koji sadrže trešnje ima snažna antikancerogena svojstva te značajno pridonosi prevenciji raka.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je kvercetin sadržan i u medu, jabukama i luku - namirnicama koje se nalaze na samom vrhu ljestvice najzdravijih namirnica, tada opravdano i trešnje možemo smatrati voćem neprocjenjive vrijednosti.

Trešnje sadrže vrlo malo kalorija i masnoća: 100 grama trešanja sadrži samo 63 kalorije. Sadrže visoki udio vode i poboljšavaju metabolizam, a zahvaljujući pektinu pružaju osjećaj sitosti.

Novija istraživanja pokazala su da antocijanini iz tamnih trešanja mogu uspješno smanjiti masne naslage na trbuhu.

Adekvatna količina vitamina C koji nalazimo u trešnjama pomaže vašem organizmu u stvaranju kolagena, vitalnog proteina za lijepu kožu i kosu. Također, trešnje sadrže vitamin A, još jedan važan vitamin koji doprinosi lijepom i mladenačkom izgledu.

Ovo supervoće smatra se izvrsnim izvorom minerala bora, koji veoma povoljno utječe na zdravlje i kvalitet kostiju. Tu je i kalcij čiji nedostatak s vremenom može dovesti do gubitka koštane mase.

Minerali bakar i magnezij prisutni u plodovima trešnje također su od velike važnosti za zdravlje kostiju. Osim toga magnezij je neophodan za apsorpciju kalcija i njegovu ugradnju u kosti, što ga čini ključnim faktorom u prevenciji osteoporoze i lomova kostiju.

Ako se osjećate kao da ste zaboravni, trešnje vam mogu pomoći da poboljšate funkcioniranje mozga, bez obzira na to koliko imate godina. Trešnje su poznate kao "hrana za mozak" jer su bogate moćnim antioksidansom antocijaninom, koji je odličan za mozak.

10.07.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno