« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Trčanje smanjuje stres, i onaj pandemijski

Kvalitetno opuštanje važnije je nego prije s obzirom na pandemiju i izazove koje ona nosi. Jedan od načina je trčanje, ali i bilo koja druga vrsta vježbe.

Riješite se stresa
Riješite se stresa (Arhiva)
Više o

stres

,

pandemija

,

trčanje

Ako gledate ljude kako nižu krugove u parku, vjerojatno ponekad ne vjerujete koliko mogu trčati, a većina će samo okrenuti glavu i slegnuti ramenima - no, to bi bila povelika greška.

Naime, obično trčanje je vrlo kvalitetan način vježbanja, a usput će vas i riješiti svih problema koje u životu u tom trenutku imate.

Naime, vježbanje otpušta endorfine i snizuje hormone stresa. Usto, čak i umjereno vježbanje rezultira povećanjem osjećaja sreće i zadovoljstva, pokazale su studije.

No ako želite na taj način ublažiti stres, pripazite da ne pretjerate.

Pretjerate li s vježbanjem kad ste već nervozni, možete izazvati suprotan učinak i podignuti razinu kortizola, hormona stresa.

U idealnim situacijama vježbat ćete vani, na svježem zraku i dnevnom svjetlu što je isto dobro za vas.

Sport otpušta hormone poput serotonina i dopamina koji pomažu koncentraciji, popravljaju raspoloženje i povećavaju vlastiti osjećaj dobrobiti, kaže sportska znanstvenica Johanna Rupp. Vrlo je važno odabrati sport u kojem uživate.

Ako vam vježbanje nije zabavno, neće vam ni pomoći u ublažavanju stresa nego će samo postati još jedna 'gnjavaža' povrh druge.

Ako vam je bicikliranje draže od trčanja, sjednite na bicikl, odaberite igranje stolnog tenisa u parku ili samo šećite. 

16.02.2021. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.02.2021. 17:50
    dobro za cirkulaciju
Novi komentar
nužno
nužno