« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
STVARNO?

Trčanje produžuje život?

Trčanje samo pet do deset minuta dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima

Tenisice na noge lagane...
Tenisice na noge lagane... (Arhiva)
Više o

trčanje

,

duži život

Dug život je cilj vake osobe, makar i nesvjesno, a jedna od glavnih stvari u njegovom produžavanju nije niti zdrava prehrana niti zdrave navike, već - trčanje, vjerovali ili ne. 

Naime, kako tvrde znanstvenici, jedan sat trčanja daje dodatnih sedam sati života. Novo istraživanje nastavak je studije iz 2014. objavljene u časopisu koji izdaje American College of Cardiology, koja je zaključila kako se trčanje samo pet do deset minuta dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima

Sad je nastavak istraživanja objavljeno u Progress in Cardiovascular Disease. U obje studije koautor je Duck-chul Lee, profesor kineziologije sa Sveučilišta Iowa. Lee i njegov tim otkrili su kako je 'odlazak na trčanje' smanjio rizik od prerane smrti za čak 40 posto. I to neovisno o brzini trčanja ili prijeđenim kilometrima.

Najvažnije otkriće jest da trčanje vraća više vremena od vremena koje je uloženo. 

Naime, da su svi oni koji su sudjelovali u istraživanju počeli trčati, bilo bi 16 posto manje smrtnih slučajeva, a 25 posto manje fatalnih srčanih udara.

Brojka od sedam sati bazirana je na sljedećim pretpostavkama - dva sata treninga tjedno je gotovo šest mjeseci aktivnog života tijekom 40 godina, što vam produžuje život za 3.2 godine.

Stoga, što reći osim - tenisice na noge lagane i trkom u obližnju šumicu, park...

10.08.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno