« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ZNATE LI?

Tradicionalni Božićni obroci diljem svijeta

Božić je jedan od najvažnijih blagdana kod katolika, te se to vrijeme obilježava raznolikom hranom, zajedništvom, ljubavi i raznobojnom dekoracijom

Uvijek su puni stolovi...
Uvijek su puni stolovi... (Arhiva)
Više o

tradicija

,

Božić

,

obroci

,

letkomat.hr

Svaka država se razlikuje po kulturi, tradiciji i svojim običajima, te je veoma zanimljivo vidjeti kako kulture diljem svijeta pripremaju različitu tradicionalnu Božićnu hranu. Naime, Božić je jedan od najvažnijih blagdana kod katolika, te se to vrijeme obilježava raznolikom hranom, zajedništvom, ljubavi i raznobojnom dekoracijom. Zanima vas što se kuha u svijetu za vrijeme Božićnih blagdana? Nastavite čitati kako biste možda dobili zanimljive ideje za ovogodišnji Božićni obrok. 

Hrvatska

Iako izrazito mala zemlja, Hrvatsku krasi ogromna raznolikost ne samo u geografskim obilježjima već i kulturi i tradicionalnim običajima. Diljem kontinentalne Hrvatske, oko glavnog grada, tradicionalni obrok je pečeni odojak ili purica koja odlično ide u kombinaciji sa pečenim krumpirom ili mlincima. U Slavoniji se na stolovima mogu naći janjetina, piletina i riba, dok se na jugu Božićni obroci baziraju na svježoj morskoj ribi i prilogu koji se razlikuje  (Letkomat.hr).

Australija

Božić u Australiji pada sredinom Australskog ljeta kojeg krase visoke temperature i izrazito suha klima. Na tanjurima se često nalaze različite salate, kuhano povrće, smrznuto voće, te hladno meso poput odojka i puretine. Isto tako, puding je veoma važan slatki dodatak na svakom stolu. Australci izrazito uživaju u smrznutom voćnom pudingu i kolačima na bazi istoga. 

Njemačka

Na stolovima diljem Njemačke se uglavnom mogu naći pečena patka, odojak ili zec kombiniran s tradicionalnim kobasicama, pečenim i začinjenim krumpirom, te kiselim zeljem. Isto tako važno je napomenuti da su Nijemci veliki ljubitelji šećera i kolača, te pripremaju svjetski poznati uštipak - 'Stollen' (germanfoods.com).

USA

Sjeverna Amerika je multi-etnička države, te su tradicije izrazito razlikuju, pogotovo kada je riječ o hrani. Ipak, Božićni obroci se baziraju na pečenim i začinjenim krumpirima koji se uglavnom kombiniraju s pečenim mesom poput puretine, svinjetine ili čak i ribe. Isto tako važno je napomenuti da su Amerikanci veliki ljubitelji slatkih poslastica, te nije ni čudno da se na stolovima mogu pronaći različite verzije voćnih torti i pudinga. 

Rusija

Rusi vole pečenu svinjetinu punjenu s povrćem i krumpirima ili ostalim mješavinama. Isto tako, pošto je Rusija izrazito multi-kulturna nacija, na stolovima se nerijetko mogu naći Što Vi planirate kuhati za nadolazeće Božićne blagdane? pečena patka, riba ili janjetina. Uglavnom, cijela Božićna kuhinja se temelji na ogromnim porcijama pečenog mesa, povrća poput svježih gljiva i svježeg sira. 

Latvija

Latvija ima izrazito zanimljivu tradiciju kada je riječ o Božiću jer kombiniraju paganske i kršćanske tradicije. Zanimljivo je da se u Latviji Božić slavi punih 12 dana. Što se tiče tradicionalne hrane, na stolovima se u pravili nalazi 12 različitih jela (simbolika tradicije) koja se baziraju na pečenom mesu, grahu, voćnoj salati i različitim uštipcima. 

Vijetnam

Božićne tradicije u Vijetnamu se izrazito razlikuju od zapadnjačkih tradicija. Naime, za početak je važno napomenuti da se Božić 'slavi' među sitnim brojem ljudi pošto je većinska vjera Budizam, koja isto tako i definira tradicije i obilježja (wikipedia.org). Naime, Vijetnamska kuhinja je izrazito raznolika i svježa, te se uglavnom bazira na rižinim rezancima. Zanimljivo je da tijekom Božića, katolici pripremaju jela poput rižini uštipaka punjenih svježim škampima, goveđoj juhi, te rižinim rolicama punjenim svježim plodovima mora. Veoma različito od naših tradicija, zar ne?

Što Vi planirate kuhati za nadolazeće Božićne blagdane?

17.12.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno