« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana
SAVJETI

Tko vam diže tlak u kući?

Nedavna studija provedena u četiri zemlje sugrerira da bi faktor koji u velikoj mjeri utječe na zdravlje vašeg srca mogao biti onaj s kim dijelite život

Ako ga morate mjeriti... nije dobro ;)
Ako ga morate mjeriti... nije dobro ;) (Arhiva)
Više o

partner

,

tlak

,

dizanje tlaka

Ako ste ikada pokušali smršavjeti, znate da to može biti dodatni izazov kada netko u vašem kućanstvu još uvijek puni hladnjak, ormariće i vlastiti tanjur ukusnom hranom. Novo istraživanje sugerira da bi se slična tema mogla dogoditi kada pokušavate postići zdravije razine krvnog tlaka.

Krvni tlak je bitan pokazatelj zdravlja srca, na koji utječu mnogi čimbenici, uključujući genetiku, prehranu i tjelovježbu. Kada poraste do nezdravih razina, što se medicinski naziva hipertenzija, često se naziva i tihim ubojicom zbog svojih suptilnih simptoma. Hipertenzija značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Statistika Američkog udruženja za srce iz prosinca 2023. otkriva zabrinjavajući trend: Od 2017. do 2020., 122,4 milijuna odraslih Amerikanaca imalo je visok krvni tlak. No, čini se da postoji iznenađujući obrat: Uloga vašeg partnera u razinama vašeg krvnog tlaka.

Jedan od vodećih autora nove studije, Jithin Sam Varghese, dr.sc. u Globalnom istraživačkom centru za dijabetes Emory na Sveučilištu Emory u Atlanti, kaže da je cilj istraživačkog tima bio istražiti "mogu li mnogi bračni parovi koji često imaju iste interese, životno okruženje, životne navike i zdravstvene ishode imati zajednički - visoki krvni tlak." Rezultati istraživanja njegovog tima ukazuju na jasnu vezu.

Chihua Li, postdoktorand na Sveučilištu u Michiganu i jedan od autora studije, napominje u priopćenju za tisak: "Mnogi ljudi znaju da je visok krvni tlak uobičajen kod sredovječnih i starijih odraslih osoba, ali mi smo bili iznenađeni kad smo otkrili da među mnogim starijim parovima i muž i žena imaju visok krvni tlak." Nedavni uvid istraživača, objavljen u Journal of the American Heart Association, sugerira da poboljšanje krvnog tlaka može zahtijevati suradnju parova - ne samo pojedinca.

Studija je istraživala dinamiku zdravlja parova u četiri zemlje: SAD-u, Engleskoj, Kini i Indiji. Istraživači su se usredotočili na to odražavaju li partneri visoki krvni tlak jedno drugoga. "Naša je studija prva koja ispituje povezanost visokog krvnog tlaka u parovima iz zemalja s visokim i srednjim prihodima", izjavio je dr. Varghese.

Tim je procijenio krvni tlak 3989 parova u SAD-u, 1086 u Engleskoj, 6514 u Kini i 22389 u Indiji kako bi stekli dublje razumijevanje ovog problema.

Rezultati studije

Nalazi su bili značajni: u SAD-u je 38 posto parova imalo visok krvni tlak. Slični obrasci uočeni su iu drugim zemljama, s 47 posto u Engleskoj, 21 posto u Kini i 20 posto u Indiji.

Studija je također otkrila da žene u SAD-u i Engleskoj imaju  devet posto veću vjerojatnost da imaju visok krvni tlak nego njihovi muževi, s tim da se ta vjerojatnost povećava na 19 posto u Indiji i 26 posto u Kini. "Visoki krvni tlak češći je u SAD-u i Engleskoj nego u Kini i Indiji, međutim, povezanost između statusa krvnog tlaka parova bila je jača u Kini i Indiji", istaknuo je dr. Peiyi Lu, postdoktorand epidemiologije u Školi javnog zdravstva Mailman Sveučilišta Columbia.

Dr. Lu je razradio kulturološke aspekte, dodajući: "U kolektivističkim društvima u Kini i Indiji, od parova se očekuje da ovise i podržavaju jedni druge, emocionalno i instrumentalno, tako da zdravlje može biti tješnje povezano."

U svjetlu ovih rezultata, put do kontrole visokog krvnog tlaka može zahtijevati ujedinjeni front između partnera. Dr. Li ističe obećavajući potencijal strategija koje se temelje na parovima: Vi i vaš suprug mogli biste zajedno prisustvovati medicinskim pregledima, učiti vještine upravljanja zdravljem u tandemu i zajedno sudjelovati u wellness programima... Da ne spominjemo, mogli biste prihvatiti zdravo planiranje obroka i tjelovježbu. Ovo novo istraživanje o krvnom tlaku može sugerirati da je potreban zajednički napor kako bi se poboljšao jedan od najznačajnijih promjenjivih čimbenika kardiovaskularnog rizika.

16.02.2024. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno