« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
STRAŠNO

Tinejdžerice na udaru depresije zbog - pametnih telefona

Rezultati su pokazali da mobiteli i društvene mreže imaju veći utjecaj na djevojčice, nego na dječake

Maknite ih s pametnih telefona!
Maknite ih s pametnih telefona! (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

depresija

,

pametni telefoni

,

tinejdžerice

Djevojčice i mlade djevojke najranjivija su skupina kada je u pitanju utjecaj moderne tehnologije na psihu, pokazalo je američko istraživanje.

Rizik da obole od depresije čak je 71 posto. Tijekom studije je ispitano 133.000 tinejdžera i tinejdžerica, a rezultati su pokazali da mobiteli i društvene mreže imaju veći utjecaj na djevojčice, nego na dječake.

Razlog tome je najvjerojatnije taj što dječaci mobitele koriste za igranje igrica, a djevojčice za društvene mreže te su pod pritiskom hoće li za svoju objavu ili fotografiju dobiti "lajk" te zbog komentara ljudi koji ih prate.

"Djevojčice su veoma zabrinute svojom popularnošću i društvenim statusom koji se danas mogu mjeriti u 'lajkovima'. One će sebe objektivizirati objavljivanjem fotografija, koje će netko potom komentirati i 'lajkati' ili ne, što kod njih stvara tjeskobu i pritisak", objasnila je autorica studije dr. Jean Twenge.

Od 2012. do 2015. broj djevojčica koje boluju od depresije povećao se za 58 posto,a dječaka za devet posto. "Povećan broj tinejdžera koji imaju mentalno-zdravstvene probleme je zabrinjavajuć", zaključila je. 

Preporuka je da se korištenje pametnih telefona i ostalih sličnih uređaja svede na maksimalno dva sata dnevno

15.11.2017. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno