« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
HEH

Svi problemi zbog manjka sna

Kako je to jedna od stvari koju vrlo često zanemarujemo, vrijedi se podsjetiti što nam sve radi manjak sna

Spavajte dovoljno!
Spavajte dovoljno! (Arhiva)
Više o

san

,

manjak sna

San je ključan za zdravlje, a kako je to jedna od stvari koju vrlo često zanemarujemo, vrijedi se podsjetiti što nam sve radi manjak sna.

Loše odluke - manjak sna utječe na našu moć rasuđivanja što je ključno za rješavanje problema i donošenja odluka. Izvan forme smo kad smo umorni. Dugoročno, pet sati sna dovest će do kroničnog umora koji će utjecati na kognitivne sposobnosti.

Nespretnost - na psihičkoj razini manjak sna se manifestira kroz ono što nazivamo "kratkim živcima" - nemogućnost upravljanja osjećajima. Na tjelesnoj razini manjak sna se pokazuje kroz nespretnost - umorno tijelo teško se koordinira.  Ako primijetite da vam stvari češće ispadaju iz ruku, ako ste prolili kavu po važnim papirima ili udarili malim nožnim prstom o stol, kako pjeva Hladno pivo, možda je vrijeme za krevet. 

Problemi s libidom - studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazala je da neispavane žene imaju za 14 posto manju želju za seksom, od žena koje su se naspavale. Osim toga, ljudi se osjećaju bolje kada su naspavani što znači i da su zadovoljniji svojim izgledom, a to je bitna stavka kada govorimo o seksu. 

Promjene emocija - čas ste živčani, čas ste sjajno raspoloženi. Male stvari vas mogu izbaciti iz takta i pitate se u čemu je problem - velika je vjerojatnost da ste kronično neispavani.   

Stalna glad - hrana je jedan od dva glavna izvora energije za naše tijelo. Drugi je san. Ako ste neispavani, tijelo će pokušati nadoknaditi energiju iz hrane te će vam slati signale da je gladno i kada nije. Kemijski to znači da će pojačano proizvoditi hormon gladi grelin. Jedna od posljedica nespavanja je pretilost. 

Zaboravnost - kvalitetan san je ključan za dobro funckioniranje mozga. Dok spavamo mozak se čisti od nepotrebnih informacija koje je prikupio tijekom dana, a one bitne sortira. Kad smo neispavani, u glavi je košmar što rezultira time da zaboravljamo stvari i ne možemo se usredotočiti.

 

15.03.2019. 17:47:00
Novi komentar
nužno
nužno