« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SVETAČKA HRANA

Sveti Patrik je znao što znači jesti zdravo

Povjesničarka prehrane Regina Sexton kaže kako su redovnici vodili knjige koje danas pokazuju da je Patrik najvjerojatnije jeo žitarice i mliječne proizvode

Znate li što je jeo Sveti Patrik?
Znate li što je jeo Sveti Patrik? (Deviantart)
Više o

zdrava prehrana

,

st. patrick's day

,

Sveti Patrik

Sveti Patrik, svetac zaštitnik Irske čiji se dan slavi 17. ožujka, vjerojatno je jeo hranu sličnu današnjoj skupoj "zdravoj hrani", poput žitarica, ribe i alga, objavila je istraživačica koja je proučavala namirnice kojima se hranio svetac iz petoga stoljeća.

Povjesničarka prehrane Regina Sexton kaže kako su redovnici vodili knjige koje danas pokazuju da je Patrik, slavljen jer je Irsku "oslobodio od zmija" i proširio kršćanstvo, najvjerojatnije jeo žitarice i mliječne proizvode poput kiselog mlijeka i raznih svježih i zrelih sireva.

"Možemo sa sigurnošću reći da u tim danima pretilost nije bila problem, te da je prehrana bila sezonska i umjerena, prema današnjim standardima", rekla je ta istraživačica sa sveučilišta u Corku. Patrik je u Irsku stigao kao rob, a na putovanju iz Britanije vjerojatno mu je bilo hladno i bio je gladan pa se budući svetac vjerojatno prehranjivao kašama kuhanim na vodi poput zobene.

Drugi kulinarski specijaliteti bili su guščja jaja, med, alge, jabuke i potočarka, a od začina je imao divlji češnjak. Jeo je ribu poput lososa, pastrve i jegulje, te svinjetinu, kao i beskvasni kruh od zobi, ječma i malo raži. "Ironično je da danas svu tu hranu zovemo 'zdravom hranom' i posebno je skupa", kaže istraživač

17.03.2011. 17:40:00
Novi komentar
nužno
nužno