Delicije grčke kuhinje
SLIKE - Grci ne jedu samo gyros, musaku i tzatziki; predlažemo pet fantastičnih jela iz bogate grčke gastronomske ponude
Ključno obilježje grčke kuhinje je jednostavnost. Tradicionalni recepti temelje se na svega nekoliko sastojaka. Iz kuhinje se šire pravi mediteranski mirisi, a hrana sama po sebi nije preteška.
Atena ima bogatu gastronomsku ponudu, ali pravu grčku kuhinju nabolje ćete upoznati u manjim gradovima. Ljubitelji ribe obavezno bi trebali posjetiti južno i istočno predgrađe Atene ili luku Lavrio 69 kilometra od glavnoga grada. Restoran Syrtaki najpoznatiji je po jednostavnim, a odličnim specijalitetima i svježim sastojcima.
Ljubitelji mesa doći će na svoje u Penteli na sjeveru Atene (30 minuta od centra). Mesna jela po pristupačnim cijenama pripremaju se u taverni Christos & Olimbia.
Top 5 grčkih jela:
Juha od slanutka
Potječe s Kikladskih otoka. Slanutak se prethodno kuha preko šest sati u peći na drva. Juha se priprema u glinenoj posudi koja se zove a 'skepastaria.
Chochlii Boubouristi
Jednostavno jelo neobična naziva koje dolazi dolazi s Krete u Grčkoj ima status kao fish&chips u Engleskoj. Radi se o pužićima kuhanim u vinu, maslinovom ulju i ružmarinu. Chochlii je kretsko ime za puževe.
Kakavia
Predjelo koje je neizostavno u obalnim mjestima. Radi se o juhi od različitih vrsta ribe i plodova mora.
Stifado
Popularno zimsko jelo. Stifado je kuhana teletina u umaku od rajčice s lovorovim listovima i lučicama. Servira se s feta sirom.
Pita od špinata
Grci najviše vole pite od špinata i od sira. Domaćice povremeno umjesto špinata koriste drugo povrće i začine. Tijekom korizme se recept obogaćuje feta sirom.
Novi komentar