« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
KAKVA NAMIRNICA!

Sve prednosti kokosova ulja

Mnogi ga se plaše, ali sasvim neopravdano; kokosovo ulje u umjerenim količinama čini čuda i za zdravlje i za ljepotu

Kokos
Kokos (Deviantart)
Više o

kokoš

,

kokosovo ulje

,

laurinska kiselina

Nema lifestyle medija koji nije napisao nešto pozitivno o uljima poput maslinovog, ali o kokosovom ulju se u globalu zaista malo piše pa smo odlučili ispraviti tu nepravdu. Iako su ulja i masnoće općenito u mnogim kuhinjama diljem svijeta jednostavno 'šikanirani', činjenica je da su masnoće važan izvor energije i potrebne su nam rai zdravlja. Međutim, nisu sve masnoće jednake.  Neke su obrađene i nezdrave dok su druge (poput omega-3 masnih kiselina) zdrave i vrlo važne. kako naše tijelo ne može samo od sebe proizvoditi te oblike masnoće, potrebno ih je unositi putem hrane. Tu na scenu stupa kokosovo ulje  - ako ga uvede u svoju prehranu u umjerenim količinama, sigurno nećete požaliti.

Općenito to ulje i proizvodi od kokosa ne uživaju veliku pozornost gurmana, ali za to su ponajviše kriva nedorečena istraživanja. Loša reputacija rezultat je činjenice da kokosovo ulje sadrži zasićene masnoće, ali mnogi ne znaju da su upravo one to zbog čega je ulje zdravo. Ljudi odmah zauzimaju obrambeni stav kad netko spomene zasićene masnoće, a činjenica je da je one imaju dva lica.

Jača imunitet. Laurinska kiselina je masna kiselina srednjeg lanca koje ima jako puno u kokosovom ulju. Vrlo je zdrava i korisna (dovoljno je reći da je ima puno u majčinom mlijeku). Štiti od infekcija, a tijelo je lako upija.

Stabilno za kuhanje. nema potrebe rafinirati kokosovo ulje, dovoljno je stabilno da se može koristiti u kuhinji. nema potrebe za hidrogenacijom (postupak iz uljarske tehnologije tijekom kojeg se masnim kiselinama vraćaju nedostajući vodikovi atomi). Poboljšava metabolizam  i bogato je masnim kiselinama koje jačaju imunološki sustav. I pri velikim temperaturama zadržava većinu hranjivih sastojaka, a hrani daje jedinstven okus.

Gubitak težine i poboljšavanje metabolizma. Kokosovo ulje i ostali proizvodi mogu pojačati rad štitnjače za 20 posto. Štitnjača je važna za pravilno funkcioniranje metabolizma i stvaranje energije u organizmu.

Antibakterijska svojstva. Kokosovo ulje djeluje antibakterijski i antigljivično, a to može zahvaliti činjenici da tijelo laurinske kiseline transformira u monolaurin  (tvar koja djeluje protiv lipidnih virusa, bakterija, gljivica).

Ako još niste uvjereni, evo jednog zanimljivog podatka: dr. Ray Peat, stručnjak biolog sa Sveučilišta Oregon u jednom je članku opisao takozvani 'kravlji eksperiment' -  tijekom 1940-ih farmeri u SAD-u su pokušavali utoviti goveda koristeći kokosovo ulje, ali taj im se plan obio o glavu. Krave su postale mršavije i gladnije.

22.03.2011. 22:07:00
Novi komentar
nužno
nužno