Specijaliteti iz Španjolske
U Španjolskoj svakako kušajte različite vrste pršuta i maslina, paellu i plodove mora, a s prijateljima podijelite tapase
Tipičnu španjolsku kuhinju i način života najbolje ćete iskusiti kada s prijateljima u restoranu naručite tapase. Poslužuju se kao grickalice, predjelo ili glavno jelo, dijele se s cijelim društvom pa neodlučni imaju odličnu priliku isprobati od svega pomalo. Varijacije su nebrojene, od tapasa s mesom, do vegetarijanskih i zapečenih kombinacija te narezaka (pršut, kobasice, sirevi i masline). Predstavljamo pet klasičnih španjolskih specijaliteta:
Suhomesnati proizvodi
Pršut u Španjolskoj ima gotovo veći status nego u Hrvatskoj. Postoje brojne vrste. Pršut od "iberijske svinje", na primjer, razlikuje se po dužini i načinu sušenja te hrani koju su životinje konzumirale. Cijena porcije ekskluzivnijih vrsta doseže do 20 eura.
Paella
Vjerojatno najpoznatije španjolsko jelo koje se priprema u posebnoj, vrlo velikoj posudi. Najbolja paella napravljena je od riže iz Valencije (okrugla, srednje-kratka zrna), s komadićima piletine ili zečetine, grahom, paprikom i šafranom.
Plodovi mora a la plancha
A la plancha znači "pripremljeno na žaru metalne ploče". Od plodova mora pripremljenih na ovaj način posebno se preporučuju lignje. Nećete pogriješiti ni sa škampima kuhanim u maslinovom ulju i češnjaku.
Curros
Španjolci nisu ludi za desertima, ali se ne može reći niti da ih ne vole. Curros su duguljasti uštipci pripremljeni od slatkog tijesta i prženi u ulju. Poslužuju se preliveni čokoladom ili posipani šećerom i cimetom.
Masline
Španjolska je kao stvorena za ljubitelje maslina. Španjolci su lideri u proizvodnji djevičanskog maslinovog ulja. Različite vrste maslina i maslinovog ulja možete isprobati u Andaluziji i Kataloniji.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar