« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
HRANOM PROTIV ZRAČENJA

Recept za juhu koja štiti od radijacije

Miso juha čak pet puta povećava otpornost na radijaciju, a dokaze za to imaju japanski stručnjaci sa Sveučilišta Hiroshima

Miso juha
Miso juha (Deviantart)
Više o

Japan

,

potres

,

zračenje

,

radijacija

,

nuklearka

,

miso juha recept

U potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka opustošili sjeveroistočni dio Japana poginulo je ili nestalo više od 25.000 osoba, prema novim informacijama objavljenim u srijedu.

Policija je potvrdila informaciju o 9.487 smrtno stradalih, te o 15.617 nestalih, što je ukupno 25.104 mrtva i nestala. Ozlijeđeno je ukupno 2.755 osoba. U potresu magnitude 9 stupnjeva, nakon kojega je uslijedio tsunami, katastrofa je koja je odnijela najviše žrtava u Japanu od potresa 1923. u kojemu su poginule 142.000 ljudi. Stotine tisuća stanovnika evakuirane su iz opustošenih dijelova zemlje i smještene u prihvatne centre.

Vjerujemo da vam je dosta statističkih članaka koji opisuju zastrašujuće scenarije vezane za radijaciju koja se širi iz japanske nuklearke Fukushima Daiichi. Međutim, ovo su činjenice: čak četiri od šest reaktora nuklearne elektrane su oštećena i stanje se čas poboljšava čas pogoršava. Prema pisanju New York Timesa, čak i u najboljem slučaju radioaktivni ispust mogao bi usporiti rast biljaka u okolnom području tjednima pa čak i godinama. O utjecaju na ljude ne treba puno govoriti. Sjetite se bombardiranja Japana u 2. svjetskom ratu.

Japan ima protuoružje

Ali nije sve tako crno. Ljudi koji redovito jedu miso juhu (Miso je gusta smjesa koja se dobiva dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i riže) mogu biti i do pet puta otporniji na radijaciju od onih koji je ne jedu, a to je jako lijepa vijest, naročito jer iza nje stoje stručnjaci iz centra za istraživanje zračenja atomske bombe sa Sveučilišta Hiroshima (Ohara M, Lu H, Shiraki K, Ishimura Y, Uesaka T, Katoh O, Watanabe H.). Miso juha sadržava fermentiranu sojinu pastu, ali i druge ljekovite namirnice. Tu se ubrajaju  alge, tofu i povrće. Većina Japanaca spomenutu juhu konzumira minimalno jednom dnevno.

Dr. Kazumitsu Watanabe, profesor i stručnjak za rak i radijaciju, analizirao je rezistentne učinke miso juhe na stanicama iz utrobe miševa koje s lakoćom upijaju hranjive sastojke, ali su ujedno i vrlo osjetljive na radijaciju koja ih bez problema uništava.

U tom kontekstu treba spomenuti da su preživjele žrtve atomske eksplozije u Hirošimi i Nagasakiju imale ozbiljnih problema s proljevom jer je radijacija uništila stanice iz crijeva i utrobe. no vratimo se istraživanju - kad su miševi izloženi zračenju X-zrakama na razini koja je smrtonosna za ljude, njih 60 posto je preživjelo. Pogađate, to su bili oni koji su jeli miso juhu.

Recept za spas

Miso juha izbacuje toksine iz tijela jer potiče krvotok i metabolizam zbog čega se ona preporuča i pacijentima koji idu na kemoterapije.

Temelj juhe su svježe, zdrave namirnice bogate enzimima i korisnim bakterijama. Miso juhe ima mnogo vrsta. oko 70 posto japanaca umjesto jutarnje kave pije upravo miso juhu koja ih ugrijava, čini zdravijima, te im daje dovoljno energije a preguraju dan.

Evo jednog recepta preuzetog iz knjige Soy of Cooking (John Wiley & Sons, Inc ©Marie Oser 1996.)

Sastojci:

  • Kombu alge
  • 1,8 litara vode
  • 150 grama mladog luka (zeleni dio sijeckati za ukrašavanje juhe na kraju)
  • 3 režnja češnjaka (isjeckati ga)
  • 1 velika rajčica, iskomadana
  • 50 grama isjeckane cvene ili zelene paprika
  • 2 žličice ribanog korijena đumbira
  • 4 decilitra temeljca od povrća
  • 1 žličica granuliranog češnjaka
  • 140 grama mekanog tofua (u kockicama)
  • 0,7 decilitara bijelog misa
  • 0,5 decilitara misa od ječma

Postupak:

  1. Stavite kombu u vodu i neka tako stoji dok pripremate povrće.
  2. Dodajte luk, češnjak, rajčicu i paprike.
  3. Neka smjesa bude na vatri sve dok ne prokuha. Smanjite vatru i neka se krčka 15-ak minuta.
  4. Izvadite sve krute sastojke iz te smjese, iscijedite ih i bacite (po izboru).
  5. Dodajte pola temeljca, granulirani češnjak i đumbir.
  6. Isijecite tofu u male kocke i lagano ih stavite u juhu.
  7. Obe vrste misa stavite u manju posudu i dodajte ostatak temeljca postepeno. Sve lagano izmiješajte bućkalicom dok smjesa ne postane kremasta.
  8. Tada dodajte miso smjesu prvoj smjesi i neka se sve lagano krčka par minuta.
  9. Ne smije prokuhati niti se dugo kuhati.
  10. Poslužite.

Analiza hranjivosti (za 3,5 decilitara juhe):

41 kalorija

2 grama proteina

6 grama ugljikohidrata

0 grama vlakana

0 grama masti

0 miligrama kolesterola

12 miligrama kalcija

306 miligrama natrija

23.03.2011. 22:30:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    23.03.2011. 22:46
    S čim neće još raju u pojam ubijati. Juha protiv radijace...mogli su ubaciti i komadiće uranske prašine...
  2. avatar
    dam9
    31.03.2011. 13:10
    Zanimljivo! Svaka čast Japancima!
    I na svojim čestim putovanjima po svijetu jedu svoju zdravu hranu i
    piju svoje čajeve. Za razliku od zapadnjaka i njihove junk food (ne)kulture.
Novi komentar
nužno
nužno