« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 21 dan
STVARNO?

Supernamirnice s neugodnim posljedicama

Konzumiranje „super namirnice“ može biti odličan način da se unesu antioksidansi ili drugi hranjivi sastojci, ali nedavna istraživanja sugeriraju da samo zato što je hrana „super“ ne znači da je savršena

Nije to uvijek dobro...
Nije to uvijek dobro... (Arhiva)
Više o

Goji bobice

,

superhrana

,

brusnice

,

chia sjemenke

Za razliku od alergija na hranu - ozbiljnog stanja koje može rezultirati opasnim reakcijama kao što je anafilaksija - osjetljivost na hranu uzrokovana je poremećajem digestivnog sistema, jednostavno neka hrana nam ne odgovara i ne možemo je probaviti. Ove vrste osjetljivosti mogu biti rezultat genetike, faktora okoline ili životnih navika.

„Osjetljivost na hranu može se manifestirati kroz širok spektar nespecifičnih simptoma različitog intenziteta", kaže dr. Elena Salagean, MD, liječnica i konzultantica za alergije u Holistic Allergy u Velikoj Britaniji.

„Zbog toga ih je teže dijagnosticirati. Simptomi uključuju nadutost, mučninu, različite stupnjeve boli u želucu, dijareju, žgaravicu, glavobolju, mentalnu maglu."

The Healthy @ Reader's Digest detaljnije je proučio rezultate izvještaja i napravio listu pet namirnica za koje mislimo da su jako zdrave, ali mogu izazvati intoleranciju:

Brusnice - brusnice su još jedna supernamirnica bogata salicilatima. Ako osoba ima alergiju ili netoleranciju na salicilnu kiselinu, brusnice mogu izazvati neugodne simptome.

Chia sjemenke - chia sjemenke sadrže umjerenu količinu salicilata koji se nalazi u nekim biljkama - uključujući neko voće, povrće i začine. Dr Salagean kaže da salicilati mogu izazvati simptome intolerancije na hranu ili u nekim slučajevima čak astmu i simptome slične alergijama. Chia sjemenke također sadrže lektine, koji kod nekih ljudi također izaziva intoleranciju. Lektini su pristutni u grahu, leći, kikirikiju... Iako su istraživanja još ograničena, stručnjaci tvrde da su lektini povezani s netolerancijama na hranu kod nekih osoba, s obzirom na to kako se ovi proteini vare u crijevima, posebno kod onih koji već imaju probleme s probavom.

Goji bobice - slično chia sjemenkama, goji bobice sadrže umjerenu količinu lektina. Kuhanje određenih namirnica koje sadrže lektine može pomoći da intolerancija bude manja. Međutim, s obzirom na to da su goji bobice već sušene, sadržaj lektina u ovoj superhrani može izazvati neugodu bez obzira na način pripreme. Gji bobice također sadrže salicilate - ali za razliku od chia sjemenki, salicilati su vrlo visoki u goji bobicama.

Zeleni čaj - iako je zeleni čaj poznat kao supernamirnica, ovaj čaj sadrži tanine koji su poznati po izazivanju reakcija kod konzumenata. „Slično crvenom vinu, tanini mogu izazvati probleme s probavom i glavobolje kod nekih osoba", kaže dr Salagean.

Znači, kad je superhrana u pitanju, treba biti oprezan...

09.10.2023. 11:50:00
Novi komentar
nužno
nužno