« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SVI NA SUNCE!

Sunce tjera depresiju

Nedovoljna izloženost sunčevoj svjetlosti kod osoba pogođenih depresijom je povezana sa slabljenjem pamćenja i drugih kognitivnih funkcija

Sunčanje liječi posljedice depresije
Sunčanje liječi posljedice depresije (Shutterstock)
Više o

depresija

,

sunčanje

,

melatonin

,

serotonin

,

kognitivne sposobnosti

Hormoni rasploženja, melatonin i serotonin imaju sjajan utjecaj na kognitivne funkcije, a njihova je proizvodnja uvelike ovisna o suncu, tako da ne čude rezultati istraživanja koje tvrdi da osobe u depresiji imaju lošije kognitivne sposobnosti. 

Istraživači sa Sveučilišta Alabama usporedili su podatke o vremenskim uvjetima i rezultate testiranja kognitivnih sposobnosti 14000 osoba starijih od 45 godina.

Pokazalo se kako osobe kod kojih je za potrebe ranije studije već otkrivena depresija imaju slabije rezultate na testovima ako su u prethodna dva tjedna zbog vremenskih uvjeta "uhvatili" manje sunčeve svjetlosti.

Ispitanici koji su bili najmanje izloženi sunčevoj svjetlosti su imali u prosjeku dvostruko veće izglede za poteškoće s pamćenjem i drugim kognitivnim sposobnostima, objavio je stručni časopis Environmental Health.

Ovakva veza nije uočena kod osoba koje nisu imale simptome depresije.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti utjecajem sunčeve svjetlosti na kognitivno funkcioniranje preko već poznatog hormonalnog mehanizma koji povezuje sunčevu svjetlost i raspoloženje.

29.03.2014. 16:35:50
Novi komentar
nužno
nužno