« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
HRANA ZA SRCE

Proizvedena riža s okusom bijele, a kvalitetom smeđe varijante

Nakon laboratorijskih eksperimenata došlo se do zaključka da je Kinme riža jako dobra za srce i arterije

(MWN - ilustracija)
Više o

zdravlje

,

srce

,

smeđa riža

,

bijela riža

Znanstvenici su usavršili proces prerade riže do te mjere da su razvili varijantu koja ima okus bijele i sve zdrave prednosti smeđe. Iz eksperimenata se da zaključiti da je sjajna za srce, za krvni tlak i za arterije, piše u američkom Časopisu za hipertenziju (Journal of Hypertension).

Daily Mail pak piše da oni kojima se ne sviđa okus smeđe riže mogu odahnuti jer nova riža ima gotovo identičan okus kao bijela koju voli većina ljudi. I bijela i smeđa riža dolaze sa iste biljke, ali bijela riža prolazi detaljniju obradu i skida joj se više slojeva. Subaleuronski sloj, tanki sloj koji riži daje hranjive i zdrave vrijednosti, skida se na samom kraju procesa prije 'poliranja' zrna do sjaja.

Međutim, kod sasvim zdravih bijelih zrna taj sloj se tijekom prerade ne skida i ta se riža trenutno prodaje samo u Japanu pod imenom Kinme. Kad je stručnjak da zdravlje srca Satoru Eguchi testirao taj sloj u svojem laboratoriju dokazao je da može biti jako dobar za spomenuti organ i općenito arterijski sustav. U tom smislu ga je posebno zanimao hormon zvan angiotenzin II koji povećava krvni tlak na način da sužava arterije. Taj je hormon kriv i za očvrsnutost arterija. Eguchi, inače sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Temple iz Philadelphije, pokazao je da subaleuronski sloj blokira negativno djelovanje angiotenzina II. Eguchi sada planira testirati djelovanje riže na ljudima i životinjama kako bi provjerio može li ona (ili lijekovi s visokom koncentracijom rižinih sastojaka i kemikalija) zaista unaprijediti zdravlje srca i krvnih žila.

19.02.2011. 21:41:00
Novi komentar
nužno
nužno