« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NEMA VIŠE TROVANJA

Stvoren "ubojiti papir" za čuvanje hrane

Znanstvenici su uspjeli nanijeti nanočestice srebra na papir i time stvoriti materijal koji ubija glavne uzročnike trovanja hranom

Novi papir s nanočesticama srebra ubija bakterije koje kvare hranu
Novi papir s nanočesticama srebra ubija bakterije koje kvare hranu (Deviantart - ilustracija)
Više o

hrana

,

srebro

,

trovanje

,

namirnice

,

nanočestice

,

papir

,

čuvanje

Stvoren je novi materijal za pakiranje hrane koji ima sposobnost čuvanja hrane tako što se bori s bakterijama koje izazivaju kvarenje. „Ubojiti papir" sadrži tanak film od nanočestica srebra koje uništavaju E. coli i S. aureus, dva glavna uzročnika trovanja, i to samo u roku od tri sata. Papir bi svoju primjenu mogao pronaći upravo u prehrambenoj industriji u vidu materijala dizajniranog za produljenje njene valjanosti čime bi proizvodi mogli dulje stajati na policama trgovina.

Ahron Gedanken je s kolegama primijetio da se srebro koristi na bezbroj načina kao antibakterijsko sredstvo, naročito u nekim medicinskim pripravcima, kuhinji i sanitarnim čvorovima pa čak u čarapama otpornim na neugodne mirise.

Međutim, dosad znanstvenici nisu uspijevali nanijeti nanočestice (veličine 50.000-og dijela širine vlasi ljudske kose) na papir. Nova metoda temelji se na uporabi ultrazvuka. Ubojiti papir bi mogao postati alternativa uobičajenim materijalima i metodama za čuvanje namirnica kao što su zračenje, toplinska obrada, zamrzavanje i tako dalje. Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu Langmuir Američkog kemijskog društva.

20.01.2011. 19:38:00
Novi komentar
nužno
nužno