« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KAKO JE SVE POČELO?

Je li život sa Zemlje svoj početak imao negdje dalje u svemiru?

U prirodi se mogu pronaći samo ljevoruke aminokiseline - njihovi tragovi su pronađeni na ostatcima meteora pa znanstvenici vjeruju da je život svoj početak mogao imati negdje u svemiru

Asteroidi
Asteroidi (Deviantart)

Velik broj stručnjaka vjeruje da su biološki sirovi materijali dospjeli na naš planet s komadima asteroidnog stijenja. Molekularna struktura aminokiselina, koje su elementarni dio proteina i živih organizama, mogla bi dati u tom smislu odgovore na brojna pitanja.

Spomenute molekule dolaze u dvije varijante koje su jedna spram druge poput originala i odraza u ogledalu - znanstvenici ih nazivaju ljevorukima i desnorukima. Međutim, u prirodi se mogu naći samo ljevoruke aminokiseline.

Kako javlja Daily Mail, stručnjaci iz NASA-e su nedavno na komadima meteora koji potiču od asteroida pronašli tragove isovalina, aminokiseline većina koje je bila u ljevorukoj formi što dovodi do zaključka da je život potencijalno svoj razvitak započeo negdje u svemiru. Isti stručnjaci otkrili su još oblika ljevorukog isovalina na komadima asteroida bogatih ugljikom.

David Glavin iz NASA-e izjavio je da prva otkrića aminokiselina nisu slučajnost i da su važnija nego što se mislilo te da sve to sugerira da se nešto zbivalo na asteroidima od kojih potiču uzorci meteora što je potaklo ili u najmanju ruku poboljšalo stvaranje ljevorukih aminokiselina. Znanstvenici su uvjereni da je Zemlja u svojoj ranoj povijesti bila bombardirana meteorima koji su sadržavali upravo ovakve aminokiseline.

Sklonost ljevorukim aminokiselinama nastavila je jačati kako se taj materijal ugrađivao u život u nastajanju. Osim toga, svi dokazi upućuju na to da prisutnost vode u tekućem obliku pogoduje povećanju razine ljevorukog isovalina (L-isovalin) s asteroida. Dakako, potrebna su daljnja i detaljnija istraživanja kako bi se potvrdila istinitost tvrdnje da je život sa Zemlje u biti započeo u negdje svemiru.

20.01.2011. 18:46:00
Novi komentar
nužno
nužno