« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MISIJA - FLEGMATIK

Stvaranje cjepiva protiv stresa pitanje je vremena

Znanstvenici sa Stanforda vjeruju kako su blizu stvaranja 'lijeka' za stres - zasad djeluje samo na štakorima, ali pitanje je trenutka kad će se cjepivo testirati i na ljudima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

stres

,

hormoni

,

cjepivo

,

injekcija

,

Sedam jezera

Kalifornijski znanstvenici vjeruju da su vrlo blizu stvaranju cjepiva protiv stresa. Namjera im je jednom injekcijom smiriti osobu pod stresom, ali pod uvjetom da to ne uspori kognitivno-motoričke sposobnosti. Predvodnik tima istraživača je Robert Sapolsky, profesor neuroznanosti sa Sveučilišta Stanford koji je nakon 30 godina rada čvrsto uvjeren da može izmijeniti kemiju mozga. Sapolsky tvrdi da je na dobrom putu do genetički modificirane altrnative jogi, tabletama i ostalim tehnikama opuštanja.

>> Hrana kojom se pobjeđuju strs i tjeskoba

Kronični stres, za razliku od onoga uzrokovanog dnevnim brigama, povezan je s bolestima poput dijabetesa i srčanih udara. Sapolsky, koji je provodio istraživanja o štetnom utjecaju stresa na životinje u keniji, radio je na hormonima poznatim kao glukokortikoidi koji su dio imunološkog sustava svakog čovjeka i koji se bore protiv raka i upala. Svi sisavci stvaraju te hormone - oni djeluju na način da ih tjeraju na bijeg u slučaju opasne prijetnje.

>> Stres je samo u vašoj glavi

Sapolsky primjećuje da zebre, na primjer, nakon što pobjegnu lavu, odmah 'gase' sustav koji luči te hormone. S druge strane, čovjek ih stvara previše tijekom svakodnevnih zbivanja i ne može ih zaustaviti. Ti hormoni u biološkom smislu tada postaju toksični jer uništavaju moždane stanice i slabe imunitet. A toksične su i u društvenom smislu jer se ljudi po stresom izvraćaju na druge čak satima nakon što je situacija u kojoj je došlo do stresa prošla. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, stručnjaci sa Stanforda su uspjeli prilagoditi virus herpesa da nosi genetski stvorene 'neuro-zaštitne' gene do mozga kako bi neutralizirali hormone stresa prije nego naprave preveliku štetu. Zasada virus djeluje samo na štakorima. Sam Sapolsky je, kako prenosi Wired, rekao da je ostao iznenađen rezultatima upozorivši da je vrijeme za testiranja na ljudima još daleko. Preliminarne radove dr. Sapolskog objavio je još prošlog listopada američki Nacionalni institut za zdravlje.

01.08.2010. 23:00:00
Novi komentar
nužno
nužno