« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
EXTREME MAKEOVER

Reality programi povećavaju želju za plastičnom operacijom

Različiti reality programi tinejdžerima nameću nerealne standarde i tako utječu na njihov svakodnevni život

reality show plastične operacije
reality show plastične operacije (Shutterstock)
Više o

tinejdžeri

,

reality show

,

televizija

,

plastične operacije

,

tajna wall streeta

Reality programi posljednjih godina sve su češći, a ne priča se mnogo o njihovim učincima, pogotovo na mlade ljude koji su podložniji onome što se prikazuje na televiziji. Psihologinja Charlotte Markey s istraživačkog sveučilišta Rutgers-Camden i njezin suprug Patrick Markey sa Sveučilišta Villanova istražili su povezanost reality showova i odlaske na plastične operacije.

U studiji objavljenoj u časopisu Body Image pokazali su da se tinejdžeri koji često gledaju realityje češće i sami žele podvrgnuti plastičnim operacijama. 

Istraživanje su proveli na gotovo 200 ispitanika koji su u prosjeku imali 20 godina. Ispitanici nisu znali koja je točno namjera istraživanja, a trebali su izraziti svoje mišljenje o emisijama koje s bave ekstremnim promjenama izgleda.

>> Televizija negativno utječe na sposobnost govora djece

Rezultati su pokazali da žene više od muškaraca žele estetsku operaciju, a gledatelji showa o promjeni izgleda bili su spremniji i sami se odlučiti na estetsku operaciju od onih koji ne gledaju takve emisije.

Osim toga, utjecaj realityja, bez obzira kojom temom se bave, postavlja mnoga pitanja o tome što se gledateljima nameće kao realno i kako to utječe na njihov svakodnevni život.

''Postoji kulturni kontekst da nikad nismo zadovoljni s našim fizičkim izgledom... Moramo učiti djecu da budu kritični prema porukama koje primaju i reći im pozitivne stvari kako bi njegovali samopouzdanje'', kaže Charlotte Markey.

01.08.2010. 00:07:00
Novi komentar
nužno
nužno