« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
H1N1

Što učiniti ako vam dijete u školi pokupi svinjsku gripu?

Pet koraka kako ćete kontrolirati gripu kod djeteta i spriječiti njeno širenje

Više o

zdravlje djece

,

svinjska gripa

,

H1N1

Počela je škola, srednjoškolci se vraćaju s maturalaca zaraženi gripom H1N1 i velika je vjerojatnost da će se gripa ubrzo početi širiti. Prema najnovijim istraživanjima djeca su 14 puta podložnija zarazi od nove gripe od ostalih skupina stanovništva. Dakle, ako se dijete razboli, pokušajte spriječiti širenje bolesti i sačuvati ostale ukućane od zaraze kako se ne bi dogodilo da imate odjednom nekoliko bolesnika na brizi. Također čuvajte svoje zdravlje jer je sigurno jednostavnije brinuti zdrav za bolesno dijete.

Ovdje je pet savjeta što učiniti kad se dijete razboli:

1. Izolirajte dijete. Stavite ga u "karantenu". Odvojite njegove osobne stvari za higijenu od stvari ostatka ukućana. Prilazite mu s maskom na glavi (naravno ako se radi o većem djetetu - manje dijete biste mogli prestraviti), redovito mijenjajte posteljinu i čistite stvari s kojima je u doticaju antibakterijskim sredstvom.

2. Ako je dijagnoza potvrđena, razmislite u konzultaciji s liječnikom treba li djetetu dati Tamiflu, ali vodite računa da je lijek najučinkovitiji ako ga se počne uzimati do 48 sati od početka pojave prvih simptoma bolesti. Lijek će ublažiti jačinu bolesti i skratiti joj tijek.

3. Dajte djetetu da pije puno tekućine kako ne bi dehidriralo i snižavajte visoku temperaturu. Temperaturom koju treba snižavati smatra se ona iznad 38 stupnjeva Celzijusa. Nemojte je snižavati aspirinom već paracetamolom ili ibuprofenom. Pratite ide li dijete redovito na WC jer je jedan od znakova dehidracije rijetko mokrenje.

4. Pratite kako dijete izgleda, ako je blijedo i plitko diše odmah pozovite liječnika.

5. Pričekajte s povratkom u školu barem 48 sati od nestanka svih simptoma. Dakle, nemojte pogriješiti i poslati dijete u školu (ili vi otići na posao) odmah čim se bude dobro osjećalo.

10.09.2009. 16:35:40
Novi komentar
nužno
nužno