« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 21 dan
SAVJETI

Što treba jesti isti dan?

Evo pet namirnica koje mogu naškoditi vašem zdravlju ako se ne konzumiraju unutar jednog dana od kupnje ili kuhanja

Samo isti dan...
Samo isti dan... (Arhiva)
Više o

hrana

,

namirnice

,

rok trajanja

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti izuzetno oprezni jer se neke namirnice mogu pokvariti nakon dan-dva, čak i ako su kuhane.

"Većina ostataka definitivno će trajati tri ili četiri dana ako se ohlade unutar dva sata od kuhanja, pakiraju u hermetički zatvorenu posudu i čuvaju u hladnjaku. Ali postoje neke namirnice koje su sklonije razvoju bakterija i ne biste trebali riskirati", savjetuje dijetetičarka Tracy Brigman za Daily Mail.

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija koje se prenose hranom uključuju Salmonella, Toxoplasma, Listeria, Norovirus, Escherichia coli. Najčešća je noroviroza od koje godišnje oboli jedna od 15 osoba.

Evo pet namirnica koje mogu naškoditi vašem zdravlju ako se ne konzumiraju unutar jednog dana od kupnje ili kuhanja:

Dinja - dr. Darin Detwiler, stručnjak za sigurnost hrane na Sveučilištu Northeastern u Bostonu, kaže da se dinja nikada ne bi smjela držati u hladnjaku dulje od jednog dana jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu. "Dinju treba pojesti čim je prerežete. Nikad ne kupujte već izrezanu dinju", upozorio je. Unutrašnjost ovog voća ima idealan pH za rast bakterija, a dinja je povezana s trenutnom epidemijom salmonele koja je zarazila 117 Amerikanaca, hospitalizirala 61 i ubila dvoje. Simptomi infekcije salmonelom mogu uključivati ​​proljev, grčeve u želucu i groznicu.

Kuhana riža - iako može mjesecima stajati u smočnici, kuhana riža se brzo kvari. Sklona je bakteriji Bacillus cereus koja stvara spore, a obično se nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krumpira, graška, graha i određenih začina. Bakterija je posebno česta u riži ili drugim žitaricama koje su ostavljene na sobnoj temperaturi ili u nedovoljno ohlađenom hladnjaku. Naime, bakterija Bacillus cereus najbolje raste u rasponu temperatura od 4 do 48 Celzijevih stupnjeva. Simptomi infekcije ovom bakterijom su povraćanje, proljev i grčevi u želucu. Najveći rizik od infekcije su starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta.

Mljeveno meso - prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), mljevena govedina bez grijanja traje samo jedan do dva dana prije nego što se počne kvariti. "Tijekom procesa mljevenja u proizvod se mogu umiješati bakterije s površine sirovog mesa. Zato se mljeveno meso mora skuhati do kraja kako bi se uništile sve bakterije", objasnio je Brigman. Osim salmonele, mljeveno meso je i leglo Escherichie coli. Infekcija ovom bakterijom može uzrokovati grčeve u želucu, krvavi proljev i povraćanje.

Sirova piletina - ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju nekoliko dana, velika je vjerojatnost da se pokvarila. Perad je posebno sklona salmoneli jer je mekša od crvenog mesa poput govedine, pa bakterije lakše ulaze u nju. Pokvarena piletina može poprimiti sivozelenu boju, a mogu se pojaviti i pljesnive mrlje, što ukazuje na prisutnost bakterija. Također, ima ljigavu teksturu. Ispiranje piletine neće eliminirati bakterije.

Tvrdo kuhana jaja - nemojte guliti tvrdo kuhana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Ljuska jajeta djeluje kao zaštitni sloj koji štiti od bakterija. Nakon uklanjanja ljuske, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Listerija dokazano napada tvrdo kuhana, oguljena jaja. Listerioza je također povezana s nepasteriziranim mlijekom, mekim sirevima, povrćem i delikatesnim mesom. Simptomi uključuju glavobolju, smetenost, bolove u mišićima i vrućicu.

Uglavnom, pazite što jedete ;)

08.12.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno