« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
STVARNO?

Što se promijeni u tijelu kad počnete vježbati?

Vježbanje je proces tijekom kojega u tijelu nastaju razne promjene, neke od njih i ponekad neugodne, no na kraju dođete u formu... ako ste uporni

Nećete izgledati ovako nakon par dana... :)
Nećete izgledati ovako nakon par dana... :) (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

promjene

,

tijelo

Vježbanje je jedan od ključeva zdravlja i dugog života, a to se događa zbog promjena u tijelu koje su posljedica tjelovježbe.

Evo pet glavnih promjena, za slučaj da ste napokon odlučili dignuti se s kauča i poraditi na svom tijelu i zdravlju.

Energija - osjećate se energično nakon što ste obavili dobar trening? Ništa čudno, većinom se svi tako osjećaju. Ako ste tek početnici, možete prvih nekoliko treninga osjećati umor, ali kasnije se to pretvori u pravi osjećaj zadovoljstva. 

Imunološki sustav - iako je opće poznato kako tjelovježba pozitivno utječe na smanjenje rizika od pojava srčanih bolesti i dalje nije dovoljno poznato koliki ima utjecaj na, primjerice, prehladu. No, jedna teorija kaže kako poboljšanje cirkulacije (a samim time i bijelih krvnih stanica) može pomoći tijelu u bržem detektiranju problema i borbi protiv uzročnika bolesti. 

Mišići - ako nikada prije niste vježbali ili se vraćate na treninge nakon dugo vremena pauze, vrlo ćete vjerojatno osjetiti bol u mišićima, poznatije kao upalu mišića. Bol s vremenom prođe, a nakon nekoliko treninga potpuno i nestane do trenutka kada ponovno krenete jače opterećivati mišiće.  

Mozak - s obzirom na to da se vježbanjem poboljšava protok krvi kroz tijelo, samim time i više krvi dolazi do mozga, a onda se smanjuje mogućnost od pojave demencije. 

Srce - tjelesna aktivnost pomaže u poboljšanju protoka krvi kroz cijelo tijelo, šaljući više kisika u organe i mišiće. Vježbanjem se također poboljšava krvni tlak, smanjuje radni ritam srca te reducira razina kolesterola, a samim time i smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

11.09.2019. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno