« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 27 dana
ZNATE LI?

Što početak vježbanja radi našem tijelu?

Donosimo vam 5 najvažnijih promjena koje će definitivno promijeniti vaš život na bolje.

Krenite!
Krenite! (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

tijelo

,

učinci

Vježbanje, pa makar počeli i kasno i vježbali malo, ima gomilu pozitivnih učinaka na vaš organizam. Donosimo vam 5 najvažnijih promjena koje će definitivno promijeniti vaš život na bolje.

Energija - osjećate se energično nakon što ste obavili dobar trening? Ništa čudno, većinom se svi tako osjećaju. Ako ste tek početnici, možete prvih nekoliko treninga osjećati umor, ali kasnije se to pretvori u pravi osjećaj zadovoljstva. 

Imunološki sustav - iako je opće poznato kako tjelovježba pozitivno utječe na smanjenje rizika od pojava srčanih bolesti i dalje nije dovoljno poznato koliki ima utjecaj na, primjerice, prehladu. No, jedna teorija kaže kako poboljšanje cirkulacije (a samim time i bijelih krvnih stanica) može pomoći tijelu u bržem detektiranju problema i borbi protiv uzročnika bolesti. 

Mišići - ako nikada prije niste vježbali ili se vraćate na treninge nakon dugo vremena pauze, vrlo ćete vjerojatno osjetiti bol u mišićima, poznatije kao upalu mišića. Bol s vremenom prođe, a nakon nekoliko treninga potpuno i nestane do trenutka kada ponovno krenete jače opterećivati mišiće. 

Mozak - s obzirom na to da se vježbanjem poboljšava protok krvi kroz tijelo, samim time i više krvi dolazi do mozga, a onda se smanjuje mogućnost od pojave demencije. 

Srce - tjelesna aktivnost pomaže u poboljšanju protoka krvi kroz cijelo tijelo, šaljući više kisika u organe i mišiće. Vježbanjem se također poboljšava krvni tlak, smanjuje radni ritam srca te reducira razina kolesterola, a samim time i smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

13.10.2019. 15:45:00
Novi komentar
nužno
nužno