« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
PRIPAZITE

Što ne smijete davati psima

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smjeli konzumirati i njihovi četveronožni ljubimci. Neke namirnice i napitci su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni.

Nema, jednstavno nema...
Nema, jednstavno nema... (Arhiva)
Više o

hrana

,

pas

,

zabranjena hrana

Pas je, naravno, slatka životinja koja kad ugleda hranu napravit će sve kako bi je se dokopao - molit će, cviliti, mahati nogicama i sve one klasične vrarijante koje ima u repertoaru žicanja - no s ovim namirnicama nema šale: jednostavno im ne smijete dati.

Primjerice, grožđe grožđice sadrže oksalnu kiselinu koja u pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život.

Psi se ne bi smjeli domoći ni kave jer njezin sastojak metilksantin zahvaća njihov živčani sustav i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadaji, drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Kakao čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne.

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca.

Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuhani grah za pse nije štetan.

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira proljevom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine, grla i želuca u pasa, a avokado sadrži kemijski spoj persin koji izaziva proljev i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.

>> Hrana koja je nama ukusna, a kućnim ljubimcima - otrov! >>

I ksilitol, zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje inzulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju.

14.04.2021. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno