objavljeno 14.04.2021. 09:01:00
PRIPAZITE

Što ne smijete davati psima

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smjeli konzumirati i njihovi četveronožni ljubimci. Neke namirnice i napitci su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni.

Nema, jednstavno nema...
Nema, jednstavno nema... (Arhiva)

Pas je, naravno, slatka životinja koja kad ugleda hranu napravit će sve kako bi je se dokopao - molit će, cviliti, mahati nogicama i sve one klasične vrarijante koje ima u repertoaru žicanja - no s ovim namirnicama nema šale: jednostavno im ne smijete dati.

Primjerice, grožđe grožđice sadrže oksalnu kiselinu koja u pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život.

Psi se ne bi smjeli domoći ni kave jer njezin sastojak metilksantin zahvaća njihov živčani sustav i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadaji, drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Kakao čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne.

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca.

Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuhani grah za pse nije štetan.

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira proljevom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine, grla i želuca u pasa, a avokado sadrži kemijski spoj persin koji izaziva proljev i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.

>> Hrana koja je nama ukusna, a kućnim ljubimcima - otrov! >>

I ksilitol, zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje inzulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju.

14.04.2021. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/sto-ne-smijete-davati-psima/131476/