« Žene
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
EH, DA...

Što majčinstvo radi zdravlju?

Znanstvenici su tu emocionalnu posvećenost majki prema djeci nazvali "nevidljivim radom" kako bi mogli izmjeriti koliko i na koji način neprestana briga za obitelj utječe na ženino zdravlje

Biti majka je sve samo ne jednostavno i lako
Biti majka je sve samo ne jednostavno i lako (FreeDigitalPhotos)
Više o

zdravlje

,

žene

,

majčinstvo

Muškarci danas ipak puno više sudjeluju u odgoju djece i suprugama pomažu u kućanstvu, no sve ono što spada u domaćinstvo i emocionalno zdravlje djece i dalje je obaveza koja pripada prvenstveno ženama, bile one zaposlene ili ne.

Uz sve obaveze koje ima prema obitelji, stalna briga šteti mentalno zdravlju majki, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu Sex Roles.

Znanstvenici su tu emocionalnu posvećenost majki prema djeci nazvali "nevidljivim radomkako bi mogli izmjeriti koliko i na koji način neprestana briga za obitelj utječe na ženino zdravlje. Otkrili su da je "nevidljivi rad" povezan s osjećajem preopterećenosti i praznine u svakodnevnom životu žena

U istraživanju su sudjelovale 393 žene srednje klase s djecom mlađom od 18 godina. Njih 90 posto reklo je da isključivo one organiziraju obiteljski život, 80 posto ih vodi brigu o školskim obavezama djece, komunikaciji su učiteljima i profesorima, slobodnim aktivnostima, dok ih dvije trećine osjeća da samo one, a ne i očevi, ispunjavaju emocionalne potrebe mališana.

Ukratko, američka studija je pokazala da su žene na mnogo načina i dalje glavni i odgovorni roditelj,čak i ako su zaposlene na puno radno vrijeme. 

"Zahvaljujući muškarcima, današnje žene manje moraju raditi kućanske poslove poput usisavanja ili pranja rublja, no i dalje su u potpunosti odgovorne za funkcioniranje kućanstva - npr. da ne ostanu bez deterdženta za rublje, da je prljavo rublje u košari i da su čisti ručnici na vidljivom mjestu ", kaže šefica studije Lucia Cicciolla. 

"Žene su one koje su iza scene i vode računa da show ide dalje", kaže slikovito Cicciolla.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da je majka prva osoba koja je odgovorna za probleme djece, što je vrlo teško.

"Zna biti zastrašujuće to što sami  donosite odluke, što bi moglo pogoršati, a ne poboljšati stvari vezane za sreću djece", piše u članku.

Upravo taj nevidljivi rad kojemu je svhra dobrobit djece, direktno je povezan sa stresom kod majki, a posljedično s nezadovoljstvom u braku i općenito u životu", zaključak je studije.

24.01.2019. 11:05:21
Novi komentar
nužno
nužno