« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
OZBILJNO?

Što je bolje od teretane?

Sve je bolje od sjedenja - šetnje s psom dobre su za usamljene, depresivne, za one koji imaju visok tlak, za one koji su preživjeli infarkt. Pas je najbolje oružje za pobjedu nad lijenošću

Prošećite vi peseka...
Prošećite vi peseka... (Arhiva)
Više o

pas

,

šetnja

,

teretana

Teretana je nekome nešto totalno grozno - jednostavno se ne mogu zamisliti kako dižu utege, znoje se, ne mirišu baš bajno... ali, vježba vam ipak treba?

E sad, kako riješiti taj problem? Pa, zapravo nije ni teško ni komplicirano - nabavite si psa i krenite svakodneno u duže šetnje.

Oni koji ga već imaju znaju da ga moraju barem tri do četiri puta na dan izvoditi van u šetnje koje traju od 10 minuta pa naviše. Drugim riječima, to znači da se dnevno kreću najmanje 40 minuta.

Upravo zbog toga su stručnjaci sa Državnog sveučilišta Michigan odlučili otkriti koliko je čovjekov najbolji prijatelj koristan za ljudsko zdravlje.

Navodno je to dvostruko korisnije od znojenja na pokretnoj traci.  

„Primijetili smo da je onaj tko ima psa skloniji tome da se više kreće, te da se radije odlučuje baviti sportom pa čak i radom u vrtu", rekao je Mathew Reeves, voditelj istraživanja. Ako posjedujte životinju poput psa znajte da je to najjače oružje u borbi protiv lijenosti.

U Europi jedina zemlja koja je istraživala korisnost interakcije između psa i čovjeka i na motoričkoj, a ne samo socio-psihološkoj razini je Italija.

Psi su dobri i za usamljene i depresivne jer se tijekom šetnji lakše upoznaju drugi ljudi.

„Pas je idealan partner i za mentalno vježbanje, naročito za ljude koji žive u urbanim sredinama", rekao je Enrico Alleva, predsjednik talijanskog Etološkog društva.

Međutim, važno je imati na umu da šetnja s psom nije savršena zamjena za specijalne liječničke terapije - na primjer, osobe starije od 60 godine koje imaju povišen krvni tlak moraju dnevno šetati između 20 i 40 minuta bez prestanka i održavati broj otkucaja srca između 90 i 110 u minuti, a to je uz psa nemoguće jer često zastaje.

Sve u svemu... nabavite psa, da ne duljimo.

08.03.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno