Što i kako se jede tijekom blagdana?
Dobro je znati nekoliko trikova pomoću kojih je moguće istodobno uživati i biti umjeren za stolom
8 općih savjeta za prehranu tijekom blagdana
Bez obzira što je posve jasno da neumjerenost u jelu i piću može zadati brojne tegobe, prilično bi radikalno bilo savjetovati susprezanje od blagdanskih poslastica.
No, dobro je znati nekoliko trikova pomoću kojih je moguće istodobno uživati i biti umjeren za stolom.
Ne preskačite doručak - preskakanjem doručka usporava se metabolizam, a ukupni unos hrane je viši nego u osobe koja doručkuje
Ne preskačite obroke - optimalan razmak između obroka je 5 sati. Dugotrajno gladovanje vodi ka prejedanju tijekom obroka
Najbolji međuobroci su voće i povrće - pokušajte dnevno unijeti 5 porcija voća i povrća dnevno
Odluka o provođenju redukcijske dijete tijekom blagdana je potpuni promašaj - vrlo su velike šanse da ćete posustati i pretjerati u jelu i piću. Mudar pristup je smanjenje porcija i odabir veće količine voća, povrća i žitarica
Izbjegavajte visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića - jedna čaša ovakvog napitka sadrži 80-100 kcal koje se često nazivaju "prazne kalorije" jer ne osiguravaju vrijedne esencijalne nutrijente, a sadrže veliku količinu energije
Krećite se i budite tjelesno aktivni barem 30 minuta dnevno - nakon obilnog obroka bolje je zaputiti se u kratku šetnju nego zaspati na kauču
Ako patite od glavobolja - izbjegavajte prekomjeran unos alkoholnih pića, umjetnog sladila aspartama, čokolade, kofeina, masne hrane i punomasnih mliječnih proizvoda
Žgaravicu uzrokuje - pretjerano konzumiranje čokolade, procesirane, pržene i masne hrane, konzumnog šećera, citrusa, rajčica, te izrazito začinjene hrane, stoga, pokušajte, koliko je to moguće, izbjegavati istu.
Najbolji način da izbjegnete nelagodu uzrokovanu lošom probavom je izbjegavanje hrane i količine hrane koja uzrokuje simptome. To je ponekad neizvedivo stoga pokušajte sljedeće taktike kada izbjegavanje nije moguće:
Prestanite pušiti - loša probava je još jedan nepoželjan učinak pušenja. Ako Vam je to preteško, barem pokušajte izbjegavati cigarete neposredno prije jela.
Izbjegavajte naporno vježbanje - naročito neposredno nakon obroka, a lagana šetnja može pomoći.
Pokušajte s antacidima - iako loša probava ne mora biti rezultat prekomjernog lučenja želučane kiseline, mnogima antacidi pomažu.
Pazite koliko pijete - prekomjeran unos alkohola može poremetiti probavu.
Izbjegavajte protuupalne lijekove - primjerice ibruprofen ili acetilsalicilnu kiselinu, budući da mogu nadražiti već osjetljivu sluznicu želuca.
U slučaju da vaše probavne smetnje postanu kronične ili vam počinju ometati svakodnevni život, posjetite liječnika. Ponekad je loša probava rezultat nekih funkcionalnih problema Vašeg probavnog sustava, a u tom slučaju postoji čitav spektar lijekova koji Vam mogu olakšati smetnje.
U prehranu bi svakako trebali uključiti papaju i ananas ili dodatke prehrani na bazi ovih namirnica, jer sadrže enzime (papain i bromelin) koji potiču probavu, kao i fermentirane mliječne proizvode sa živim staničnim kulturama koji će obogatiti crijevnu mikrofloru, važan čimbenik dobre probave.
Neki liječnici i nutricionisti upozoravaju na važnost pravilne kombinacije namirnica. Proteini i ugljikohidrati su kombinacija koju treba izbjegavati, te se prema ovoj teoriji hrana koja sadrži šećere i škrob ne bi trebala konzumirati istovremeno s proteinima. Ipak, neće nam se dogoditi ništa strašno ako se ugljikohidrati i proteini nađu zajedno u blagdanskom tanjuru.
Novi komentar