« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 18 dana
SAVJETI

Što bi trebali, a što ne - jesti na prazan želudac

Važno je voditi računa o tome što jedete na prazan želudac, odmah nakon buđenja. Evo što kaže nutricionistica...

Jedite pametno!
Jedite pametno! (Arhiva)
Više o

doručak

,

jutro

Vjerujemo da je ujutro većina ljudi previše smotana za hranu... obično se ubaci kava u sebe i krene na posao. No, to baš i nije previše zdravo...

Prva stvar koju pojedete ujutro itekako će utjecati vaš ostatak dana. Zdrave prehrambene navike poboljšavaju raspoloženje i snagu tijekom dana. Osim na izbor namirnica, važno je voditi računa i o pravom vremenu za jelo.

Neke namirnice teško padaju na želudac i uzrokuju crijevne ili probavne probleme ako se konzumiraju na prazan želudac, koliko god bile zdrave. S druge strane, postoje namirnice koje smiruju želudac i pozitivno utječu na funkcioniranje tijela.

Dr. Anjali Phatak, nutricionistica, objasnila je što jesti, a što izbjegavati jesti na prazan želudac.

Što jesti na prazan želudac

Chia sjemenke - uključivanje chia sjemenki u svakodnevnu prehranu može biti izuzetno korisno. Zapravo, najbolje ih je konzumirati na prazan želudac. Bogate su vlaknima, kalcijem, proteinima, zdravim masnoćama i magnezijem, a time poboljšavaju raspoloženje i probavu. Možete popiti vodu s chia sjemenkama, staviti ih u jogurt ili pahuljice koje volite ili ih pojesti same.

Grožđice - želite li izvući najbolje za organizam iz grožđica, potopite ih u vodu preko noći i pojedite na prazan želudac.

Lubenica - lubenica pruža nekoliko zdravstvenih prednosti i neće biti štetna ako je pojedete odmah nakon buđenja. Bonus je što je lubenica super voće za ljeto. Hidrira tijelo i pomaže boljem pražnjenju crijeva. Sadrži likopen koji može pomoći poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Namočeni bademi i datulje - namočeni bademi se u mnogim indijskim domaćinstvima jedu na prazan želudac. Ako se namoče preko noći, bademi će olakšati probavu. S druge strane, datulje poboljšavaju probavu i uravnotežuju pH razinu želuca. Međutim, nemojte pretjerivati ako se borite s kilogramima.

Papaja - papaja sadrži velike količine vlakana i regulira rad crijeva. To je jedna od najboljih namirnica za jesti na prazan želudac. Pomoći će u izbacivanju toksina i osjećat ćete se "lakše" tijekom dana.

Što izbjegavati na prazan želudac

Citruse - premda je voće zdravo, ipak ga treba izbjegavati na prazan želudac. Posebno treba izbjegavati na prazan želudac jesti citruse i voće bogato vlaknima kao što su naranče, ananas, kivi, limun i guava. Visok sadržaj fruktoze i vlakana može usporiti metabolizam i uzrokovati probleme u želucu cijeli dan.

Čokolada - slatke namirnice također su "veliki ne" kada govorimo o jedenju na prazan želudac. Mnogi započinju dan s proteinskom pločicom, ali stručnjaci savjetuju da ne jedete čokoladu odmah nakon buđenja. Prerađeni šećer jedna je od najgorih skupina namirnica za prazan želudac. Ne samo čokoladu, bilo koju hranu i piće s visokim udjelom šećera treba izbjegavati

Pekarski proizvodi - pekarski proizvodi kao što su kolači, kroasani i pizze možda su vam omiljeni izbor za doručak. No, ova hrana sadrži kvasac koji može oštetiti sluznicu želuca ako se konzumira rano ujutro na prazan želudac. Također može dovesti do nadutosti i drugih želučanih problema. Svakako izbjegavajte bilo kakve pekarske proizvode odmah nakon buđenja.

Sirovo povrće - sirovo povrće također treba izbjegavati na prazan želudac. Povrće je bogato vlaknima što otežava probavu. Poteškoće s probavom mogu uzrokovati brojne probleme u dnevnom ritmu. Također može dovesti do nadutosti i bolova u trbuhu. Sirovo povrće, salatu i slično pojedite kasnije tijekom dana.

Začinjena hrana - začinjena hrana dovodi do nadražene želučane sluznice i problema sa stolicom. Nije nimalo pametno bilo kakvu začinjenu hranu jesti na prazan želudac jer vam može smetati cijeli dan. Ako je hrana ljuta, može izazvati reakciju na kiselinu i grčeve u želucu.

Ne zaboravite, doručak je važan!

14.11.2023. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno