« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
ZNATE LI?

Što ako prestanete jesti meso?

Prema studiji Sveučilišta u Michiganu, proizvodnje govedine predstavlja 36 posto ukupne emisije štetnih plinova, a zamjeni li se crveno meso biljnim proizvodima, emisija bi se mogla smanjiti za 35 posto

Što ako prestanete?
Što ako prestanete? (Arhiva)
Više o

meso

,

vegani

Manje crvenog mesa, osim na okoliš, ima utjecaj i na ljudski organizam. Evo što se događa s vašim tijelom ako odlučite prestati jesti crveno meso.

Manje hranjivih tvari - crveno meso ipak nije baš toliko loše. Činjenica je da sadrži značajnu količinu hranjivih tvari - kalcij, magnezij, selen, vitamin B12, cink, niacin i fosfor. One pomažu u proizvodnji energije, razvoju i rastu, jačanju imuniteta te podižu raspoloženje. Osim toga, ako se životinje hrane travom i sijenom, govedina ima više omega-3 masnih kiselina. Pa iako količine nisu toliko značajne kao u ribi, goveđi odrezak može biti dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

>> Crveno meso ipak nije dobro za zdravlje? >>

Manji rizik od kroničnih bolesti - izbacite li crveno meso iz prehrane, smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti, što je pokazala i studija. Osim toga, mogućnost od srčanih bolesti možete smanjiti počnete li jesti hranu bogatu biljnim proteinima - tofu, grah, grašak i orašaste plodove, piše EatThisNotThat.

Nedostatak željeza - željezo je važan nutrijent koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica. Nedostatak željeza može dovesti do povećanog rizika od infekcija, pa čak i do srčanih problema. Osim toga, imate li nisku razinu željeza, mogli biste osjećati umor i iscrpljenost. Odlučite li iz prehrane izbaciti crveno meso, pobrinite se da nadomjestite željezo drugim namirnicama.

>> Crveno meso sadrži štetni šećer? >>

Rjeđe upale - crveno meso sadrži značaju količinu zasićenih masti. Ovisno o načinu na koji se proizvodi, vaše tijelo zbog masti u mesu može reagirati upalom. Ako ga konzumirate više nego što vaš organizam može probaviti, moguće je da će se vaše tijelo boriti s nekom upalom. Maknete li crveno meso iz prehrane, smanjit ćete unos zasićenih masti i mogućnost od upala.

Smanjenje kolesterola - ako imate visok kolesterol, sigurno ste čuli od doktora da smanjite unos mesa. Zasićene masti u crvenom mesu u tijelu stvaraju "loš" kolesterol, što rezultira povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Crveno meso i mliječni proizvodi - kao i pržena i druga visoko prerađena hrana obično imaju visoke količine zasićenih masti, što dovodi do visokog kolesterola.

E pa, vi odlučite...

27.04.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.04.2021. 17:18
    ja ga ne jedem nikako izdrav sam iziv
Novi komentar
nužno
nužno