« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
NARAVNO!

Da, dokazano je da vas kava budi

Ovo je prvi put da se učinak koji redovito ispijanje kave ima na naš mozak proučavao tako detaljno

Treba nam kava...
Treba nam kava... (Arhiva)
Više o

kava

,

buđenje

Kava je, barem u našim krajevima, prva stvar koju ujutro kuhamo - kakvu već volimo, no glavno je da popijemu prvu kavu što prije, jer mislimo da ćemo se tako probuditi.

Naravno, neki se ne slažu i kažu da kavu treba popiti tek nakon barem sat vremena, no prvi je puta provedeno istraživanje kakav je utjecaj kave na našu budnost.

Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetsku rezonanciju, odnosno fMRI, kako bi pratili protok krvi u mozgu i aktivaciju neurona među dvije skupine - onih koji piju i onih koji ne piju kavu kroz tri stanja: odmaranja, obavljanja zadatka i odmah nakon ispijanja šalice kave.

"Ovo je prvi put da se učinak koji redovito ispijanje kave ima na naš mozak proučavao tako detaljno", piše dr. Sousa u studiji.

Sousa i istraživački tim otkrili su kako doista postoji veza između ispijanja kave i "učinkovitijeg i korisnijeg obrasca povezanosti kad su u pitanju motorička kontrola i budnost."

Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kavu, ovo istraživanje je i potvrdilo da kava ima takav učinak na mozak.

Osim toga, istraživanje je potvrdilo ono što su već pokazale prethodne studije - kod nekih sudionika uočena je veća razina stresa nakon šalice kave, piše eatthisnotthat.

27.04.2021. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.04.2021. 17:19
    odlično razbudi
Novi komentar
nužno
nužno